Firele lui Dumnezeu sunt cele mai rare paste din lume.
De două ori pe ani, pelegrinii din Sardinia merg pe jos din oraşul Nuoro spre satul Lula, pe timp de noapte. Merg împreună, uitând de somn şi adăpost. Uneori sunt sute, alteori sunt câteva mii. 30 km mai târziu, la intrarea în Sanctuarul Sf. Francisc, au ajuns la destinaţie. Aceştia nu vor, însă, să viziteze sanctuarul, ci să mănânce cele mai rare paste din lume. Su filindeu, tradus literal drept "firele lui Dumnezeu" în limba sardă, sunt extrem de complicate. Sunt făcute de doar trei femei în toată lumea, iar toate trei locuiesc în Sardinia. Şi sunt făcute doar de două ori pe an, pentru Festivalul Sf. Francisc. Asta se întâmplă deja de 200 de ani.
Ingredientele sunt simple: grâu semolina, apă şi sare. Prepararea nu e nici ea complicată. Supă de carne de oaie în care sunt fierte pastele şi multă brânză pecorino. Cu toate astea, să reproduci pastele este aproape imposibil.
Inginerii de la compania Barilla au încercat, fără succes însă, să construiască o maşină care să reproducă tehnica. Jamie Oliver, celebru bucătar, a vizitat şi el Sardinia în speranţa că va învăţa să facă celebrele paste. După două ore, a renunţat.
Paola Abraini, una dintre maestrele în su filindeu, spune că cea mai gre parte este "să înţelegi aluatul cu mâinile". Aceasta frământă aluatul până se simte precum lutul care poate fi modelat. Când nu are elasticitate, îşi înmoaie degetele într-un bol cu apă sărată. Când are nevoie de umezeală, apa nesărată este cea care ajută. Echilibrul acesta, însă, conform lui Abraini, "durează ani până să fie înţeles", conform atlasobscura.com.
Când consistenţa aluatului atinge perfecţiunea, Abraini întinde aluatul, dublându-i dimensiunea, iar şi iar. După opt runde de stratificare, rămâne cu 256 de fire delicate în mâini. Atunci, întinde firele pe o ramă de lemn circulară, încrucişând trei straturi unul peste altul. Apoi lasă pastele să se usuce la soare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News