Firma Zara a marcat, miercuri, o nouă gafă de imagine, după ce în 2007 a fost aspru criticată pentru comercializarea unei genţi pe care era brodată o svastică. De data aceasta, brandul spaniol a promovat pentru câteva ore la vânzare un tricou cu o stea galbenă, similară celei impuse evreilor de nazişti.
Doar câteva ore a fost disponibil pe site-ul magazinului online al grupului Zara un tricou în stil marinăresc, cu dungi albastre şi albe, pe care era brodată o stea galbenă cu şase colţuri, întrucât, în urma valului de polemici generat din cauza asemănării acelui detaliu cu steaua impusă evreilor de către nazişti, obiectul vestimentar a fost retras de la vânzare, informează AFP, potrivit Mediafax.
Cum se apără Zara
"Designul original se inspiră din insignele de şerif din westernurile americane, care sunt adeseori aurii şi au şase colţuri", a precizat un purtător de cuvânt al lanţului spaniol.
"Designul original nu are nimic de-a face cu conotaţiile care i-au fost asociate", a adăugat acelaşi purtător de cuvânt, referindu-se la steaua galbenă pe care evreii trebuiau să o poarte în Germania şi în alte ţări ocupate de către nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi la ţinutele cu dungi verticale ale prizonierilor din lagărele de concentrare.
"Înţelegem faptul că există o anumită sensibilitate în legătură cu acest subiect şi, bineînţeles, ne cerem scuze în faţa clienţilor noştri", a adăugat aceeaşi sursă.
Tendință nefericită
Reprezentanții Muzeului Holocaustului Yad Vashem din Israel au apreciat scuzele transmise de firma Zara: "Ne bucurăm că au luat măsuri".
De asemenea, directorul biroului din Ierusalim al Centrului Simon Wiesenthal, Efraim Zuroff, a amintit că "Nu este pentru prima dată când Zara demonstrează lipsă de sensibilitate față la Holocaust" apreciind că nefericită tendința de a abuza de "simboluri care reprezintă o sursă de durere și suferință", scrie www.jpost.com.
Un incident similar s-a petrecut în 2007, când brandul spaniol, care face parte din grupul Inditex, a fost aspru criticat pentru comercializarea unei genţi pe care era brodată o svastică. Ulterior, firma s-a apărat spunând că nu a remarcat svastica de pe acea geantă, care era fabricată de unul dintre furnizorii săi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News