Firme legate de Regatul Unit, suspectate de încălcarea sancțiunilor impuse Rusiei

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Sunt vizate mai multe firme legate de Regatul Unit pentru încălcarea sancțiunilor impuse Rusiei.

Guvernul britanic investighează 37 de întreprinderi legate de Regatul Unit pentru posibila încălcare a sancțiunilor petroliere rusești - dar până în prezent nu au fost aplicate amenzi, dezvăluie BBC.

Sancțiunile financiare împotriva Rusiei au fost introduse de Regatul Unit și de alte țări occidentale în urma invaziei Ucrainei în 2022.

Ministrul de Externe din umbră al conservatorilor, Dame Harriett Baldwin, a declarat că sancțiunile au fost concepute pentru a „închide sursele de finanțare pentru mașinăria de război a Rusiei” și pentru „a pune capăt mai repede acestei invazii ilegale”.

Însă criticii au susținut că acestea sunt ineficiente după ce ultimele cifre au arătat că economia rusă este în creștere.

Identitatea întreprinderilor nu este cunoscută, dar se înțelege că unele sunt probabil firme de asigurări maritime.

Trezoreria Regatului Unit a declarat că va lua măsuri acolo unde este cazul, dar a subliniat complexitatea cazurilor ca fiind un motiv pentru care acestea durează foarte mult.

Sancțiunile includ o plafonare a prețului petrolului rusesc, menită să asigure că petrolul poate continua să curgă fără ca Rusia să realizeze profituri mari.

Plafonul interzice întreprinderilor britanice să faciliteze transportul petrolului rusesc vândut cu peste 60 de dolari pe baril.

Peste 50 de investigații

Datele obținute de BBC pe baza legilor privind libertatea de informare arată că, începând din decembrie 2022, Trezoreria a deschis investigații în cazul a 52 de companii care au legături cu Regatul Unit, suspectate de încălcarea plafonului de preț.

În luna august 37 dintre aceste anchete erau în curs de desfășurare, iar 15 se încheiaseră, însă nu fusese aplicată nicio amendă.

Dame Harriett a declarat că, probabil, Guvernul și sectorul petrolier ar putea face mai mult deoarece se pare că importatorii britanici încă mai aduc petrol care provine din Rusia.

Organizația anticorupție Global Witness a declarat că este „destul de uimitor” faptul că nu a fost încă aplicată nicio amendă și a descris plafonul petrolier drept „un fel de tigru de hârtie” care nu reușește să combată încălcarea normelor.

Louis Wilson, șeful investigațiilor privind combustibilii fosili din cadrul Global Witness, a solicitat să se ia „măsuri îndrăznețe” împotriva companiilor care încalcă sancțiunile.

El a declarat că, dacă Guvernul britanic „împiedică întreprinderile britanice să permită profitul lui Putin, atunci cred că veți începe să vedeți că și alții vor urma acest exemplu”.

Investigațiile privind potențialele încălcări ale plafonului petrolier și ale altor sancțiuni financiare sunt efectuate de o unitate a Trezoreriei Marii Britanii numită Office of Financial Sanctions Implementation (OFSI).

OFSI a primit o finanțare suplimentară de 50 de milioane de lire sterline în martie pentru a îmbunătăți aplicarea regimului de sancțiuni al Regatului Unit.

Dar Wilson a declarat că societățile care fac obiectul unei investigații consideră că este „destul de ușor să obțină” un document care să le scoată din probleme.

El a descris documentele ca fiind „practic promisiuni, bucăți voluntare de hârtie” și a spus că acestea pot fi obținute cu ușurință chiar dacă compania a fost implicată în transportul de petrol vândut peste plafonul de preț.

„Ceea ce este probabil este că fie aceste întreprinderi vor găsi documentele de care au nevoie pentru a trece prin acest proces, fie Guvernul britanic va renunța la aceste cazuri în liniște”, a spus el.

Creșterea prețurilor petrolului

Acesta a susținut că SUA sunt reticente în a înăspri regimurile de sancțiuni occidentale „deoarece le este teamă că, dacă vor pune în aplicare normele, vor opri comerțul cu petrol rusesc, ceea ce va duce la creșterea prețurilor petrolului”.

Dame Harriett a declarat că este important ca, atunci când OFSI „constată abateri deliberate, să aplice sancțiuni financiare”.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei a declarat că va lua măsuri de executare „acolo unde este cazul” și că va „pune în gardă persoanele care încalcă sancțiunile”.

Fostul președinte al Comisiei Parlamentare pentru Trezorerie a lansat în februarie o anchetă privind eficiența sancțiunilor împotriva Rusiei.

Dame Harriett a declarat că „a primit dovezi că plafonarea prețului petrolului este eludată prin rafinarea petrolului rusesc în rafinării situate în țări terțe și apoi petrolul este exportat în Regatul Unit”.

OFSI a emis prima sa sancțiune legată de Rusia luna trecută, când a amendat o companie cu 15000 de lire sterline pentru că avea o persoană sancționată pe lista sa de clienți.

S-a constatat că firma Integral Concierge Services, cu sediul la Londra, a efectuat sau a primit 26 de plăți care implicau o persoană ale cărei active au fost înghețate ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel