O anchetă a publicației germane Der Spiegel arată că pădurile din România, unele dintre cele mai vechi din Europa, sunt amenințate de defrișările ilegale la scară largă.
Publicitate
Mai mult de jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din pădurile din România, arată o anchetă Der Spiegel. Jurnaliștii, explică în investigație cum mai multe companii austriece cu zeci de mii de angajați au obținut profituri prin contractarea unor furnizori români care au tăiat ilegal copaci.
Câte 20 de milioane de metri cubi de lemn au fost tăiați din pădurile din țara noastră până în 2020, scriu jurnaliștii germani.
Pădurile despre care jurnaliștii germani scriu se află în Moldova, pe raza județului Suceava. Reportajul Der Spiegel a fost realizat în jurul unei anchete anterioare de amploare a autorităților române în localitatea Bogdănești, la care au participat aproximativ 1.800 de investigatori români.
Printre infracțiunile anchetate de autoritățile române se numără defrișarea ilegală a pădurilor, spălare de bani și evaziune fiscală.
„Una dintre ultimele păduri virgine din Europa se află încă în România. Pentru că lemnul din ariile protejate ajunge la compania austriacă Egger. Cercetările noastre, arată ce trucuri folosesc furnizorii ”, se arată în investigația Der Spiegel.
Egger este unul dintre cei mai importanți producători de plăci aglomerate din industrie, cu o cifră de afaceri de peste 4 miliarde de euro. De asemenea, compania are peste 11.000 de angajați.
Der Spiegel relatează că filiala Egger din Rădăuți se află la mică distanță de fabrica celeilalte mari companii austriece din industrie, HS Timber, care s-a aflat în 2015 în centrul unui scandal privind prelucrarea lemnului recoltat ilegal din păduri.
Ambele companii sunt acuzate acum că lucrează cu anumite firme românești care fac tăieri ilegale de lemn.
Der Spiegel și rețeaua globală de jurnaliști International Consortium of Investigative Journalists care a participat la investigație au constatat că autoritățile relevante din România nu fac nimic altceva decât să încurajeze și să acopere persoanele implicate.
Printre instituțiile publice implicate în protejarea “mafiei” din industria lemnului se numără chiar și Ministerul Mediului, mai scrie publicația citată, pe baza mărturiei unui fost membru al rețelei de defrișări ilegale.
Egger a negat toate acuzațiile, susținând că afacerile sale sunt în limitele legii.
"Doar în anul 2022 am adus în România, pentru prelucrare 768 de trenuri cu bușteni. În 2021 au fost aduse pentru prelucrare nu mai puțin de 1.055 trenuri a câte 40 de vagoane fiecare", susțin reprezentanții HS Timber Group.
"În ultimii ani, volumul total de lemn rotund prelucrat de fabricile din România a provenit în proporție de 50-70% din import, din țări membre ale Uniunii Europene și nu numai.
Nu exportăm bușteni, ci doar produse cu valoare adăugată ridicată, precum lambriuri, dușumele, produse îmbinate în dinți, panouri încleiate, grinzi lamelare, panel sau peleţi", se mai arată în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu