Firmele megaşmenului Gabriel Sandu-Microsoft: tranzacţii, acţionariat, conexiuni

gabriel sandu 2
gabriel sandu 2

România cheltuie, în an de criză, 100 de milioane de euro pentru închirierea a 163.427 licenţe Microsoft. Nu se cunoaşte numărul exact de calculatoare pe care ar urma să fie folosite, dar este certă orientarea principalelor ţări europene spre folosirea de programe Open Source, care să atenueze monopolul Microsoft şi presiunea pe buget.

La noi, pare exclusă din start ideea de a folosi programe pe care nu dai mai mult decât face. Mai ales că licenţele nu se închiriază direct de la americani, ci prin tot felul de comisionari elveţieni. Să vedem cine sunt acţionarii consorţiului care a atribuit megaşmenul, în urma unei licitaţii controversate, suspendată şi apoi repusă pe tapet, sau mai precis, la plată.

DIM Soft srl. câştigă, în 31.07. 2009 contractul. Pe 7 august, în urma izbucnirii scandalului, acordul cadru semnat cu MCSI este anulat. Firma avea trei acţionari: Marius Ioan Ardelean, din Arad, Andrei Iliescu, din Piteşti şi Adrian Ujeniuc, din Craiova, fiecare cu 33%. După doi ani succesivi cu profituri de circa un milion de euro fiecare, cei trei decid să renunţe la firma care aştepta doar un aviz ministerial pentru a-şi  rotunji cifra de afaceri cu 100 milioane de euro. Ei vând firma unei entităţi, D-CON.NET. Ag , înregistrată în Elveţia, oraşul Zug, Baarerstrasse nr. 78.  Noii proprietari îl numesc administrator pe Florică Claudiu Ionuţ,  ginerele lui Aurel Cornea, liderul FSLI.

Abilităţile sale manegeriale se vădesc imediat, sau poate e vorba de know-how-ul elveţienilor, foarte pricepuţi la computere şi secrete bancare. Cert este că mutarea e câştigătoare. Gabriel Sandu atribuie în fine contractul câştigat de DimSoft unui consorţiu creat în jurul acestei firme. Consorţiul mai cuprinde:

  1. firma care deţine Dim Soft, respectiv D-CON.NET. Ag, lider al consorţiului. Înregistrată în Elveţie, firma are o filială în Germania, D-CON.NET Gmbh, cu domiciliul în Europaring, F15 202, A-2345, Brunn am Gebrige. Filiala are patru angajaţi.
  2. D-CON.NET Gmbh apare şi în consorţiu, având calitatea de membru.
  3. COMSOFT DIRECT Ag, înregistrată în Berna, Elveţia, Schonburgstrasse, nr. 19, are calitatea de mebru şi se ocupă de comerţul cu ridicata de calculatoare şi softuri, consultanţă şi mentenanţă. Este o firmă mare, având filiale în trei oraşe elveţiene, dar în consorţiua are doar calitatea de mebru, conducerea revenind firmei care a “înghiţit” câştigătorul licitaţiei, aflat pe atunci în aşteptarea deciziei MCSI.
  4. Microsoft România este doar un subcontractant în consorţiul amintit.

Amintim că ginerele sindical, expert în calculatoare, are mai multe firme, de la societăţi de construcţii la dezvoltatori imobiliari. Principalele afaceri din domeniu le face, fireşte, cu statul, prin firma Abacus, partener în furnizarea de echipamente IT pentru SPP, MAI şi Ministerul Educaţiei.

Citeşte şi:

Cine se află în spatele megaşmenului de 100 de milioane de euro marca Gabriel Sandu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel