Festivalul Internaţional de Teatru Clasic se află la jumătatea drumului şi continuă să ofere publicului arădean şi invitaţilor săi şansa descoperirii variatelor formule teatrale, şansa unor întâlniri de excepţie, şansa unor întâlniri necesare.
La FITCA, în următoarele două zile, regizoarea Ada Lupu Hausvater, trupa Subcarpaţi şi scenografa Iuliana Vîlsan re-creează lumea shakespeariană pe texte remixate de Peca Ştefan. Iar directorul de scenă Victor Ioan Frunză împreună cu scenografa Adriana Grand redescoperă actualitatea lui Molière.
Mâine, 17 noiembrie, în a şasea zi a Festivalului, de la obişnuita oră 19.00 şi în aceeaşi sală plină de aer proaspăt, sărbătoresc, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara prezintă Hamlet. Nu unul prăfuit, nici unul vocal pentru care adevărul, principiile și exercițiul libertății reduc compromisul și meschinăria la dimensiunea unui vârf de spadă. Ci un Hamlet profund social, remixat de Peca Ştefan şi inspirat pigmentat de sunetele cu reflexe ancestrale ale artiştilor de la Subcarpaţi. Un spectacol curajos de contemporan, o lume apusă, dar extrem de actuală. Simbolul cultural universal cuprins într-un text precum Hamlet este revelat de Ada Lupu Hausvater într-un spectacol fără limitări canonice.
Citește și: Chopin întâlneşte Broadway
Spectacolul Domnul Jurdan certifică valabilitatea universală a structurii Burghezului gentilomde Jean-Baptiste Poquelin Molière. Rescrisă dramaturgic de Victor Ioan Frunză şi jucată de actorii Teatrului „Regina Maria” din Oradea, piesa se transformă într-un spectacol al vremurilor noastre. O comedie cu un nou înveliş, despre un nepieritor parvenit, pedant care îşi decorează viaţa cu aceleaşi artificii dar, de această dată, în „tendinţele” vremii. Directorul de scenă semnalează această încercare eternă şi asiduă de a corespunde înaltei societăţi, însă fără a ştirbi spiritul comediei, râsul tonic care îndreaptă moravuri. Spectacolul este prezentat la Arad vineri, 18 noiembrie, ora 19.00, la Sala Mare.
Seara de vineri se va sfârşi într-o cheie muzical-vizuală remarcabilă. Un eveniment-happening, unic în România – The Tango Orchestra Show, produs de Asociaţia Tango Timişoara. O compoziţie aparte ce cuprinde tangouri originale compuse de Cári Tibor, interpretate de The Tango Orchestra – Cári Tibor Project şi „ilustrate” cu lucrările pictorului Andrei Medinski. De la ora 22.00, în Sala Studio. Un eveniment exerciţiu de eliberare a spiritului de convenţiile artei.
„Bucuria e starea de spirit normală a omului” – spunea Cehov. Cu bucurie şi cu sufletul deschis vă aşteptăm şi în zilele următoare la FITCA 22 !
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News