Fitch acordă Bulgariei ratingul „BBB” cu perspectivă pozitivă. România are minus și perspectivă negativă

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Agenția Fitch Ratings confirmă calificativul „BBB” pentru Bulgaria, un prag mai sus decât România.

Publicitate

Agenţia internaţională Fitch Ratings a confirmat calificativul "BBB" pentru ratingul de credit pe termen lung al Bulgariei în monedă locală şi valută, cu perspectivă pozitivă, informează Ministerul Finanţelor de la Sofia.

Ratingul este susţinut de o poziţie externă şi fiscală puternică în comparaţie cu ţările cu acelaşi rating. Cadrul politic al apartenenţei ţării la UE şi regimul de consiliu monetar de lungă durată sunt, de asemenea, considerate de încredere. Potenţiala creştere economică pe termen lung este afectată de factori demografici nefavorabili, notează Fitch.

Potrivit Rador, agenţia de rating consideră că autorităţile bulgare rămân angajate în adoptarea monedei euro de la 1 ianuarie 2024, dar riscurile unei întârzieri cresc din cauza incertitudinii cu privire la dinamica inflaţiei. Fitch Ratings estimează creşterea PIB-ului pentru acest an la 3,5%, comparatriv cu 3% într-o prognoză anterioară. Aşteptările inflaţioniste în primul trimestru al anului viitor sunt din două cifre.

Fitch a confirmat în octombrie ratingul României la „BBB minus”

Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la "BBB minus" cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria "investment-grade" (recomandat pentru investiţii), se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, conform Agerpres.

Ratingul României "BBB minus" este susţinut de apartenenţa la Uniunea Europeană şi fluxurile de capital din UE care sprijină investiţiile şi macrostabilitatea, şi PIB-ul per capita, indicatorii privind guvernanţa şi dezvoltarea umană, care sunt peste cele ale altor state care beneficiază de un rating din categoria "BBB". Însă acestea sunt contrabalansate de un deficit bugetar şi un deficit de cont curent mai ridicate comparativ cu deficitele altor ţări, de performanţe scăzute privind consolidarea bugetară şi rigidităţi ridicate ale bugetului, şi o poziţie de debitor extern net relativ ridicată, apreciază Fitch.

De unde vine perspectiva negativă



Perspectiva negativă reflectă riscurile de evoluţie negativă provocate de războiul din Ucraina şi criza energiei din Europa asupra performanţei economice, fiscale şi externe a României, agravată de perspectivele de creştere ale zonei euro mult mai slabe şi de condiţiile externe de finanţare mult mai dificile decât la momentul precedentei analize a ratingului, în aprilie. Aceste riscuri sunt agravate de obiectivele politice concurente care stau la baza dezechilibrelor macroeconomice persistente. Perspectiva negativă reflectă, de asemenea, incertitudinile continue privind implementarea politicilor care să vizeze combaterea dezechilibrelor fiscale structurale pe termen mediu, în pofida progreselor din acest an, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Fitch estimează o reducere a deficitului fiscal în 2022 la 6,4% din PIB, în linie cu ţintele bugetare într-o mare măsură, în urma performanţei solide pe partea veniturilor. Creşterea cheltuielilor a fost mai atenuată în urma majorărilor moderate de pensii şi salarii, dar a început să accelereze, ducând la efecte negative asupra preţurilor la bunuri şi servicii şi la măsuri suplimentare de sprijin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel