Fitch menține ratingul și perspectiva stabilă asupra datoriei guvernamentale

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

România a primit o confirmare a ratingului suveran de la agenţia Fitch.

România a primit o confirmare a ratingului suveran de la agenţia Fitch, care a menţinut nota BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă, anunţă sâmbătă Ministerul Finanţelor, conform Agerpres.

Agenţia a luat această decizie pe baza statutului de membru al UE al României şi a beneficiilor pe care le aduce acesta pentru investiţii şi stabilitate macroeconomică, dar şi pe baza performanţei economice, sociale şi guvernamentale a ţării, care depăşeşte media ţărilor cu acelaşi rating (BBB), conform analizei agenţiei.

Ministrul Marcel Boloș, reacție

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a apreciat că decizia Fitch este o dovadă a eforturilor guvernamentale de a controla deficitul bugetar, de a stimula mediul de afaceri şi de a asigura o creştere economică durabilă. “Încrederea agenţiilor de rating ne oferă un cadru solid pentru a continua să dezvoltăm şi să implementăm politici fiscale responsabile şi proiecte de infrastructură care să sprijine creşterea pe termen lung. Priorităţile Ministerului Finanţelor rămân implementarea măsurilor care asigură consolidarea fiscal-bugetară şi a celor necesare asigurării unei creşteri economice sustenabile a României. Suntem hotărâţi să ne menţinem pe calea reformelor şi să continuăm să ne îmbunătăţim ratingul şi perspectiva economică în viitor”, a declarat ministrul.

Bazele evaluării făcute de Fitch

Fitch a luat în considerare atât capacitatea economică de adaptare a României în perioada recentă (2022 şi prima jumătate a anului 2023), cât şi situaţia politică stabilă din ţara noastră după finalul anului 2021. De asemenea, agenţia a subliniat nivelul stabil al datoriei publice a României şi tendinţa descendentă a inflaţiei.

Fitch estimează că economia României va creşte cu 2,9% în 2023 şi cu 3,2% în 2024, având în vedere fondurile europene semnificative de care va beneficia ţara noastră, atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât şi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Ratingul ar putea fi îmbunătățit dacă deficitul bugetar va fi micșorat

Agenţia menţionează că factorii care ar putea duce la o îmbunătăţire a ratingului sau a perspectivei sunt continuarea scăderii deficitului bugetar care ar conduce la o reducere consistentă a datoriei publice raportată la PIB pe termen mediu, precum şi consolidarea structurală a poziţiei contului curent prin scăderea îndatorării externe şi a riscurilor privind finanţarea externă.

În schimb, factorii care ar putea determina o scădere a ratingului sunt menţinerea unor deficite bugetare ridicate care ar duce la o creştere continuă a datoriei publice în raport cu PIB pe termen mediu, precum şi slăbirea semnificativă a rezervelor de lichiditate externă, ca urmare a persistenţei unor deficite de cont curent mari şi a diminuării intrărilor de capital extern, conform MF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel