Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu construieşte speranţa împreună cu publicul. O clădire de 20 m, din carton, va fi ridicată în centrul istoric al Sibiului! Înscrierile au început astăzi!
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), care va avea loc între 20 şi 29 august 2021, cu tema "Construim speranţa împreună", include în programul său un proiect prin care transpune în practică tema de anul acesta. Artistul francez Olivier GrossetĂŞte şi Les Bâtisses Soeurs vor construi, alături de publicul FITS, o replică din carton a clădirilor din centrul istoric al Sibiului, de dimensiuni impresionante, care va fi amplasată în Piaţa Mică. Ineditul proiect debutează chiar zilele acestea, când echipa de artişti din Franţa începe construcţia pieselor care vor forma ansamblul, ce ulterior va fi ridicat în centrul istoric al oraşului, fără intervenţia utilajelor, ci doar prin contribuţia oamenilor.
"Evenimentul din Piaţa Mică ilustrează într-un mod foarte concret tema Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu - Construim speranţa împreună. Vom construi, în primele zile ale Festivalului, o mică parte din ceea ce înseamnă construcţiile istorice din Piaţa Mică. Trupa Les Bâtisses Soeurs şi artistul francez Olivier Grossetete vin în premieră la Sibiu, încercând să redea comunităţii o părticică din frumosul nostru centru istoric. Construcţia are 20 de metri înălţime, se întinde pe o suprafaţă de mai mult de 100 de metri pătraţi şi este construită fără niciun fel de utilaj special, doar cu ajutorul oamenilor care vor susţine ridicarea ei, împreună vom realiza această construcţie. Este un proiect pe care îl gândim de mult timp şi ne bucurăm că se va întâmpla", a declarat Dan Bartha-Lazăr, selecţioner outdoor FITS 2021.
Artiştii francezi au sosit în Sibiu, iar de luni dimineaţa au început munca la acest proiect, alături de sibieni şi de publicul care îşi doreşte să ia parte la acest eveniment unic.
"Facem un apel către sibieni - către cei care sunt, în primul rând, vaccinaţi - să vină împreună cu copiii şi să participe la această acţiune unică. Întregul Festival este dedicat publicului nostru, toate gândurile şi eforturile noastre sunt îndreptate către public, către comunitate, iar acest proiect este modalitatea noastră de a construi împreună frumosul, de a construi împreună speranţa. Este un moment deosebit, care se întâmplă foarte rar într-o comunitate şi este dovada faptului că la Sibiu se pot întâmpla minuni", spune Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.
În sala de sport a Clubului Sportiv Şcolar, din Parcarea Teatrului din Sibiu, a început deja atelierul care va dura aproape cinci zile. Aici vor fi realizate componentele care, în final, vor fi asamblate în Piaţa Mică din Sibiu, alături de public şi care vor sta, în cea de-a doua zi de FITS, în 21 august, la baza acestei impresionante construcţii.
Proiectul este sprijinit de firma Rondocarton din Cluj-Napoca, care pune la dispoziţie materialele necesare.
Inedita construcţie va putea fi admirată în centrul istoric al Sibiului până în data de 23 august, când demontarea ansamblului va fi un moment special şi va fi făcută tot alături de publicul Festivalului.
Înscrierile pentru aceste ateliere pot fi făcute direct la sala de sport a Clubului Sportiv Şcolar, din Parcarea Teatrului din Sibiu. Concret, cei care doresc să contribuie la realizarea construcţiei se pot deplasa la sala de sport şi pot opta pentru un interval de timp în care să participe la ateliere.
Accesul la evenimentele organizate în spaţii închise se face în baza unui document de identitate, precum şi a prezentării unuia dintre următoarele documente:
- dovadă oficială care atestă vaccinarea anti SARS-COV2 (minim 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare),
- dovadă oficială a unui test PCR negativ - efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea evenimentului,
- dovadă a rezultatului negativ certificat de o unitate medicală a unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore înainte de începerea evenimentului,
- dovadă medicală a faptului că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-COV-2.
Proiectul pe care artistul Olivier Grossetete şi Les Bâtisses Soeurs îl aduc în România este unul extrem de apreciat de public. Construcţiile monumentale participative din carton sunt o întâlnire propusă publicului pentru a construi împreună o arhitectură utopică... un vis de copil.... un spectacol colectiv.
"Efemere prin natura lor, ziua finală a construcţiilor aduce sărbătoare şi bucurie. Acest proiect, deopotrivă arhitectural şi participativ, invită toţi cetăţenii unui oraş să participe la o aventură - adulţi, copii, vârstnici, oameni din medii diferite, sunt chemaţi să ia parte la acest proiect gigantic şi nebunesc, să construiască împreună o construcţie din cutii de carton inspirată din arhitectura locală, doar cu ajutorul unor cutii şi bandă adezivă! Fără macarale sau alte utilaje! Construcţia poate ajunge până la 25 metri înălţime, poate cuprinde 1500 de cutii şi poate cântări peste 1,5 tone! Fiecare proiect are 3 momente cheie: 5 zile de ateliere, 1 zi de construcţie publică, iar ultima zi e dedicată de-construcţiei! În cadrul atelierelor, aflăm abordarea artistică şi se pun în practică tehnicile folosite pentru a construi. Construim piesele specifice şi pre-asamblăm elementele specifice: acoperişuri, arcuri, cornişe, balcoane... Aceste momente sunt un prilej pentru a împărtăşi şi schimba experienţe unice", este modul în care reprezentanţii companiei franceze descriu experienţa.
DC News este partener media al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu