Programul evenimentelor FITS se extinde, în 2017, și în lăcașurile de cult din Sibiu, Mărginimea Sibiului și traseul bisericilor fortificate transilvănene, creând, astfel, o nouă dimensiune a festivalului, în care sunt prezentate concerte de orgă ale artiștilor români și internaționali.
În Biserica Evanghelică din Cisnădie (Heltau),construită în jurul anilor 1500, există două orgi, una mare - din 1944 - și una mică, ce datează din 1793. Aici, concertul de orgă va fi susținut de către Amalia Goje, membru fondator al formației de muzică barocă „Fonte di Gioia”. Coproducător: Biserica Evanghelică din Cisnădie.
Biserica Evanghelică din Cisnădioara (Michelsberg)deține una dintre cele mai bine conservate orgi din toate bisericile evanghelice din Transilvania, după ce instrumentul a fost restaurat cu succes în 1991. Concertul de orgă este prezentat de Noémi Miklós, membră a formației camerale Flauto Dolce. Coproducător al acestui eveniment este Parohia Evanghelică din Cisnădioara.
Amalia Goje
În cadrul concertului din Biserica Fortificată din Criţ (Deutsch-Kreuz) - construită în stil neogotic la începutul sec. XIX, pe locul unei alte biserici ce datează din 1270 – Capella Coronensis & Corul Bach al Bisericii Negre prezintă „Musica Poetica - 500 de ani de la Reforma Bisericii”, cu lucrări de Honterus, Schütz, Buxtehude, Bach, Homilius și Hedwig, dirijate de Steffen Schlandt. Orga bisericii evanghelice din Criț, construită de maestrul Johann Thois în anul 1813, a fost complet restaurată de către Fundația Michael Schmidt și redată publicului în anul 2013.
Biserica Evanghelică din Guşteriţa (Hammersdorf)esteo biserică fortificată autentică, împrejmuită de ziduri. Orga lăcașului de cult a fost creată de un constructor elvețian de orgi, ce a mai realizat încă cinci instrumente aflate în județul Sibiu. Instrumentul a fost restaurat în 2014, iar acum are utilitatea de orgă bisericească și se folosește regulat în perioada verii.
Jürg Leutert
Înainte de concertul programat la FITS, organistul Jürg Leutert din Elveția va prezenta diverse portrete muzicale și figurative ale îngerilor. Pe lângă orgă, acesta va cânta și la alte instrumente, precum și la voce, pentru a interpreta și a explica conexiunea dintre diferite fenomene acustice și optice.
În Roșia se află una dintre cele mai vechi biserici fortificate, Biserica Evanghelică din Roşia (Rothberg),însă mare parte din fortificație nu mai există. În casa parohială din Roșia locuiește scriitorul și preotul luteran Eginald Schlattner, autorul faimosului roman „Cocoșul Decapitat”. Înăuntrul bisericii se pot observa diferite stiluri arhitecturale: Roman, Gotic, Baroc, Rococo. Orga construită în 1850 reprezintă un antipod respectabil pentru acest punct median liturgic.
Erich Türk prezintă la Roșia toate posibilitățile sonore ale orgii și ghidează publicul de-a lungul diverselor stiluri arhitecturale prin intermediul istoriei muzicii, din 1200 și până în 1900, sau chiar mai târziu.
Noémi Miklós
Biserica Evanghelică din Slimnic (Stolzenburg) nu se află într-o cetate fortificată. Ruinele cetății se află pe deal și oferă o imagine de ansamblu a măsurilor luate de oameni pentru a se apăra împotriva pericolelor, la Slimnic aflându-se una dintre puținele cetăți țărănești din Transilvania. Ruinele au făcut parte din decorul câtorva secvențe din filmul „Nostradamus”, în care a jucat și Gérard Depardieu.
Orga bisericii este realizată de faimosul constructor de orgi, Johannes Hahn, tatăl, din Sibiu. Restaurată complet în 2016, această orgă este unul dintre cele mai bine păstrate instrumente de acest fel.
În cadrul acestui concert, Ursula Philippi va prezenta orga nu doar ca instrument solo, ci și alături de violonista Roxana Bârsan. Toate orgile săsești erau folosite în special pentru a acompania congregația, corul și orchestra.
Parohia Evanghelică din Sibiu este coproducător al concertelor de la bisericile din Gușterița, Roșia și Slimnic.
Ursula Philippi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News