Fiul unui rival renumit al lui Lukașenko a fost condamnat la închisoare în Belarus

Fiul unui rival renumit al lui Lukașenko a fost condamnat la închisoare în Belarus
Fiul unui rival renumit al lui Lukașenko a fost condamnat la închisoare în Belarus

Un activist al opoziției din Belarus, care a fost reținut în timp ce conducea campania electorală a tatălui său, în 2020, a primit o pedeapsă de opt ani de închisoare.

 

Eduard Babariko a negat acuzațiile de evaziune fiscală și complicitate la organizarea revoltelor, considerate în general ca fiind motivate politic.

Lidera opoziției din Belarus, aflată în exil, Svetlana Tikhanovskaya, a acuzat guvernul că vrea răzbunare pentru candidatura lui Viktor Babariko.

Viktor Babariko a fost condamnat la 14 ani de închisoare în 2021 pentru acuzații de corupție.

Nu s-a vorbit despre starea de sănătate a fostului bancher de când a fost mutat din celula sa de închisoare, într-un spital, în aprilie anul trecut.

Pavel Sapelka, avocat al grupului pentru drepturile omului Spring 96, a declarat pentru BBC că pedeapsa lungă a lui Babariko nu a fost o surpriză, deoarece fiecare inculpat dintr-un „caz penal motivat politic” riscă o pedeapsă mare de închisoare.

Mai ales, a spus el, „dacă acuzatul este fiul unuia dintre cei mai de succes rivali ai lui Lukașenko la alegerile prezidențiale”.

Cei doi au fost reținuți pe 18 iunie 2020, cu două luni înainte ca Alexandr Lukașenko să iasă victorios la niște alegeri condamnate pe scară largă ca fiind trucate, de către observatorii internaționali.

Lukașenko este președinte în Belarus din 1994, dar după ce protestele au crescut în urma alegerilor, a devenit din ce în ce mai dependent de președintele rus Vladimir Putin pentru sprijin.

Iubita lui Eduard, Alexandra Zvereva, a declarat pentru BBC Rusia că acesta a fost închis, ca un act de răzbunare, de către liderul Belarusului, pur și simplu pentru că Viktor Babariko îndrăznise să își anunțe candidatura.

„Aceasta mi se pare cea mai dureroasă pedeapsă pentru părinți, atunci când copiii lor sunt considerați responsabili pentru acțiunile lor”, a spus ea.

Viktor Babariko este unul dintre numeroșii deținuți politici din Belarus care nu au avut nicio comunicare cu familiile lor de câteva luni.

Lidera opoziției, Svetlana Tikhanovskaya, a declarat că ultima dată când a primit informații despre soțul ei Serghei a fost în martie.

Tikhanovsky era un blogger popular pe YouTube când a candidat la președinție, dar a fost reținut cu cinci luni înainte de votul din 2020, cu mult înaintea lui Eduard Babaryko și a tatălui său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel