Fizician rus, condamnat la 12 ani de închisoare pentru „trădare”

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Fizicianul rus Anatoly Gubanov a fost condamnat, vineri, de un tribunal din Moscova, la 12 ani de închisoare, într-un penitenciar de maximă securitate, pentru trădare, conform agenției de știri TASS, citată de Reuters.

El se alătură listei lungi de oameni de știință ruși acuzați de trădare în ultimii ani, sub suspiciunea că au furnizat materiale sensibile unor străini. Criticii Kremlinului susțin că aceste arestări sunt uneori motivate de paranoia nefondată, o acuzație pe care autoritățile o resping.

Gubanov, care lucra la un institut din Moscova, a fost arestat în decembrie 2020 și acuzat de divulgarea informațiilor clasificate referitoare la industria aviatică a Rusiei.

Un coleg de-al său din același departament, Valery Golubkin, a primit o sentință similară, de 12 ani de închisoare, pentru trădare, în luna iunie, după ce a fost găsit vinovat de furnizarea de secrete de stat "reprezentanților unor organizații străine".

În aprilie anul acesta, parlamentul Rusiei a votat pentru creșterea pedepsei maxime pentru trădare la închisoare pe viață. În prezent, trei oameni de știință care lucrează la rachete hipersonice într-un institut din Siberia sunt judecați sub acuzații de trădare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel