EXCLUSIV  Fizioterapia: Cheia pentru un spate sănătos. Dr. Ovidiu Grămescu (SANADOR), despre arta vindecării fără bisturiu /video

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Dr. Ovidiu Grămescu, șeful secției de Neurochirurgie al Spitalului Clinic SANADOR, a fost prezent la DC Medical, unde a purtat un dialog cu jurnalistul Val Vâlcu. Aceștia au discutat, printre altele, despre importanța menținerii unei greutăți corporale ideale pentru sănătatea coloanei vertebrale. Dr. Grămescu a explicat că excesul de greutate pune presiune suplimentară pe coloană și a subliniat necesitatea tratamentelor non-invazive înainte de a recurge la intervenții chirurgicale. De asemenea, medicul a menționat că RMN-ul este esențial pentru diagnosticarea problemelor nervoase și că endoscopia, deși utilă, trebuie folosită în mod judicios de către chirurgi.

Dr. Ovidiu Grămescu, șeful secției de Neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat că menținerea unei greutăți ideale este esențială pentru sănătatea coloanei vertebrale, deoarece excesul de greutate o solicită suplimentar. El recomandă pacienților să piardă în greutate și să urmeze terapii non-invazive, cum ar fi fizioterapia și masajul, înainte de a considera intervenția chirurgicală.

"Dacă în loc de 80 de kilograme (greutatea ideală, conform indicelui de masă corporală propriu), ai 100 de kilograme, de fapt duci mult mai mult. Coloana suportă greutăți la 20 de ani, când îi e bine, dar după aceea începe să dea rateuri. Astfel, unul dintre criteriile principale este ca noi să ne menținem greutatea în cei mai buni parametri.

Le spui: du-te și slăbește, nu ne repezim la operație. Du-te și slăbește, du-te și fă niște fizioterapie, fă exercițiile astea, te mai ungi, mai faci un masaj seara, și vedem după două, trei săptămâni. Bine, aici trebuie să decelezi când există risc mare de paralizie - ești obligat să îi spui asta", a declarat medicul.

Sanador

Dr. Grămescu a subliniat importanța evaluării riscului de paralizie și necesitatea intervenției rapide în cazurile severe.

"Trebuie operat și dat la o parte - să vedem ce comprimă măduva, după nervul, apoi creierul. Dacă apare pareza, niciunul din doctorii nu mai poate spera ca Iisus Hristos să mai învie nervul respectiv.

Pe de altă parte, dacă stă o perioadă, dar este încă recuperabil, nervul își revine cu niște exerciții, cu electrostimulare etc. drept tratament de recuperare neuromusculară. Dar dacă el este complet nefuncțional, și speranțele de a-și reveni sunt minime spre zero", a mai spus acesta.

De asemenea, medicul a menționat că RMN-ul este crucial pentru diagnosticarea problemelor nervoase, în timp ce tomografia computerizată este utilă pentru leziunile osoase.

"RMN-ul este o descoperire formidabilă de acum cincizeci de ani. RMN-ul e mai sensibil pentru structurile nervoase: măduvă, creier, nervi...

Computerul tomograf e foarte bun, mai ales cele moderne, pentru că decelează structura nervoasă mai bine decât RMN-ul. Așa că amândouă sunt folosite, dar primordial este RMN-ul pentru elementele nervoase. Când ai suspiciuni că există o leziune osoasă, folosești și computerul", a transmis acesta.

Citește și - Pont pentru a-ți proteja coloana. Dr. Ovidiu Grămescu (SANADOR): De ce ar fi mai bine să te doară doar spatele, nu și piciorul /video

Dr. Grămescu a discutat și despre utilizarea endoscopiei în intervențiile chirurgicale, subliniind că experiența chirurgului este decisivă.

"Dacă am ajunge la intervenția chirurgicală, se folosește endoscopia, dar eu vă spun din experiență (...) tot mintea chirurgului și experiența lui decide când să folosești endoscopul, când să nu-l folosești, cât să-l folosești în ce cazuri. Pentru că dacă există o leziune compresivă mare, tu vii cu endoscopul, fiindcă e mai puțin invaziv endoscopul (...) printr-o incizie mică se pune endoscopul și tu vizualizezi ce se întâmplă acolo.

Sunt o mulțime de tehnici care au apărut în ultimii zeci de ani. Trebuie să le folosești la momentul potrivit", a recunoscut medicul.

În final, el a explicat că hernia de disc necesită adesea fizioterapie, dar uneori poate necesita intervenție chirurgicală, mai ales în cazurile de compresiune severă sau ruptură de disc.

"Apropo de hernia de disc: toată lumea a auzit de această afecțiune. Asta înseamnă că acel cartilaj dintre vertebre nu-și mai păstrează poziția lui și sare prin supra-sarcină, prin supra-solicitare, apăsând pe un element nervos. Și atunci apare durerea pe picior sau pe mână.

În acest caz, trimitem pacientul la fizioterapie, sub supraveghere. Dacă tot îl mai doare, chiar și după fizioterapie, atunci se ia în calcul operația. Trebuie să nu fie o compresiune permanentă.

Acum vin din două operații în care pacienții aveau discul rupt. Se poate rupe prin supra-sarcină și o bucată, mai mică sau mai mare ori chiar mai multe bucăți intră în măduvă. De obicei, ruperea apare la un efort.

Am văzut cazuri când de la un strănut, pacientul a simțit că îl taie spatele (...). Era ceva anterior de acolo în neregulă. Strănutul fost picătura care a umplut paharul", a conchis Dr. Grămescu.

Citește și - Adio, dureri de spate! Dr. Ovidiu Grămescu (SANADOR), trucuri dacă stai la birou 7-10 ore: Vă dau exemplul meu /video

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel