Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), Universitatea din București (UB), condamnă, cu fermitate, atacurile verbale și fizice la adresa jurnaliștilor comise vineri, 20 decembrie a.c., de președinta partidului S.O.S. România, Diana Ivanovici-Șoșoacă, eurodeputat în Parlamentul European, dar și de mai mulți parlamentari, membri ai formațiunilor politice Partidul Oamenilor Tineri (POT) și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
”Evenimentele electorale și politice din ultimele săptămâni au dus la o creștere alarmantă a mesajelor de amenințare și de instigare la ură îndreptate împotriva jurnaliștilor, se arată în comunicatul dat publicității de FJSC. Atacurile directe reprezintă o formă extremă de intimidare, dar și o îngrădire a dreptului jurnaliștilor de a-și exercita profesia, fapt care contravine reglementărilor naționale și internaționale, care acordă protecție celor care exercită meseria de jurnalist. Misiunea acestora este una esențială în societățile democratice, de apărători ai interesului public prin colectarea și furnizarea de informații de interes general - inclusiv, dar nelimitându-se la informații despre activitatea partidelor politice, a candidaților la funcțiile publice și a celor care își desfășoară activitatea în instituțiile publice. Regulamentul european privind libertatea mass-mediei subliniază, în Preambul, la punctul (2), „rolul unic al serviciilor mass-media, protecția libertății și pluralismului mass-mediei ca doi dintre principalii piloni ai democrației și statului de drept”.
De asemenea, Convenția Europeană a Drepturilor Omului stabilește, la Art. 10, alin. (1), că „Orice persoană are dreptul la libertate de exprimare. Acest drept include libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere.”.
Experiența din trecut a altor state a demonstrat că primul pas pentru instalarea dictaturii și a anarhiei este intimidarea și îngrădirea drepturilor jurnaliștilor.
În acest sens, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării cere tuturor autorităților cu competențe să se autosesizeze, cu maximă celeritate, și, acolo unde este cazul, să răspundă la sesizările jurnaliștilor și lucrătorilor media afectați de violențele de limbaj și de violențele fizice.
În spațiul public, într-o societate democratică, atât jurnaliștii, cât și politicienii au dreptul la libertate de exprimare și informare exclusiv în condițiile respectării îndatoririlor și responsabilităților ce derivă din acordurile internaționale și din legislația națională.
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării solicită autorităților judiciare să iasă din starea de letargie a ultimilor ani cu privire la acțiunile de intimidare și agresare ale jurnaliștilor români și să ia de urgență măsuri, înainte ca România să se transforme dintr-un stat democratic într-o anarhie. De asemenea, solicită tuturor autorităților responsabile să dispună de îndată măsurile necesare pentru protejarea tuturor jurnaliștilor, care să le permită acestora să-și exercite meseria în deplină siguranță, dar și să ancheteze și să sancționeze actele de violență verbală și fizică, de intimidare și de defăimare a jurnaliștilor, în conformitate cu legislația națională și internațională la care România este semnatară”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu