După postarea studentei Cătălina Vlad despre Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, actuali, viitori și foști studenți și-au spus părerea.
Fata acuza FJSC că este "glumă și dezinformare", că facultatea nu încurajează inteligența și creativitatea, ci "toceala" din "cărțile profilor", că profesorii sunt slabi și dezinteresați, că admiterea nu are filtre nici măcar pentru cei care nu știu să scrie corect în limba română.
Am selectat câteva opinii vizavi de acest subiect:
”Mi se pare extrem de nepotrivit să generalizăm. Adevărul tău nu este adevărul tuturor. Orice alegere, e un risc....Unii au câștigat, iar alții și-au dat seama că au făcut alegerea nepotrivită. Probleme există peste tot, dar nu cred că lifturile și mai exact, lipsa lor, împiedică pe cineva să-și facă meseria. Dacă noi ne plângem de tocit, cei de la medicină, drept sau politehnica ce mai fac?! O facultate nu va schimba sistemul de învățământ din România. Eu am terminat anul I și consider că atunci când am ales această facultate am luat cea mai bună decizie. Și mai cunosc mulți oameni ca mine. Practica e mană cerească dacă știi să tragi de oamenii ăia să-ți arate ce știu. Sunt la al treilea stagiu de practică și sunt dispusă să-mi sacrific în continuare timp pentru a învăța. Celor care urmează să dea admiterea le spun doar că alegerea e doar a lor. Nimic nu se compară cu bucuria de a face ceea ce-ți place!”
”Eu sunt o simplă studentă. Nu-mi pasă cine vine, pleacă sau renunță la FJSC. Dacă vreți cu adevărat să faceți meseria asta, veniți și încercați, dacă nu, nu vă pierdeți timpul. Formați-vă propriile păreri, informați-vă și luați decizia corectă. Nimeni nu vă aduce la o facultate cu forța”
”Faptul ca a asteptat 3 ani sa se planga pe facebook de facultate/profesori/cursuri etc spune multe..:))) Eu i-am comentat tipei strict din punctul meu de vedere si am spus ca un job se obtine prin munca si prin implicare nu doar prin terminarea unei facultati. Acum pune pe ganduri o generatie intreaga de viitori studenti (printre care sunt si eu) doar pentru ca ea nu a reusit sa faca ceva in tot timpul asta care sa o multumeasca profesional. Cand esti suparat pe tine insuti arunci in stanga si in dreapta, asa se face pe la noi...”
”Am citit zilele acestea pareri peste pareri si tot ce pot spune este ca e destul de trist ce se intampla si oarecum josnic sa-ti versi frustrarile cand te-ai vazut la capat de drum. Facultatea iti deschide niste usi, daca stii sa profiti de ce ti se ofera, ok, daca nu, asta e. Pe principiul "Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traista". Materia e intr-adevar multa, dar nu nefolositoare. Pana la urma, nu terbuie sa-ti placa tot ce ti se preda in facultate, te axezi pe ce crezi ca o sa-ti foloseasca in viitor. Nu te obliga nimeni sa urmezi cursurile unei facultati si nici nu te obliga nimeni sa ramai la acea facultate, E usor sa arunci cu noroi in ceea ce nu ti se potriveste tie si sa spui ca nu e bun in general. Ca sa concluzionez, facultatea asta te ajuta, daca nu astepti cu mana intinsa si faci ceva pentru visurile tale. Sunt anul 1, CRP si lucrez intr-o redactie cunoscuta si serioasa si asta nu as fi reusit daca nu as fi ajuns la FJSC si nu as fi cunoscut oamenii care astazi imi sunt profesori. Hai sa nu mai exageram si sa nu mai gerenalizam, daca simti ca locul tau nu e acolo, pleaca si nu descuraja/ dezinforma oamenii care poate si-ar gasi locul exact acolo”
”Dacă eu aș fi citit atunci când mă informam despre FJSC, aberațiile fetei, poate că nu aș mai fi dat aici, tocmai de aceea m-a disperat gestul ei. Și-a postat frustrările public, influențând următorii studenți.
Ea nu critică sistemul de învățământ, ea critică strict FJSC.
,,De ce nu spune nimeni adevărul?" Nu avem toți aceeași părere.
Unii de trezesc în ultimul an de facultate, că nu au nimic trecut pe CV și intră în panică.... După cum am spus și la postarea ei, dacă te duci pt adeverință, cu adeverința o să rămâi. Când vii la o facultate de Comunicare, trebuie să știi că tre' să capeți experiență. DE-AIA E OBLIGATORIE PRACTICA, pentru că dacă nu ar fi, nu s-ar sinchisi nimeni să își caute și n-ai avea idee despre ce înseamnă munca în domeniu.. Ce mai vrei să știi? Da, băi, o să faceți teorie pe care o s-o considerați inutilă. SO WHAT? Deal with it. Ți se pare ție că nu ai nevoie de ea, dar e acolo cu un scop. Ce ar fi vrut studenții să învețe la FJSC?, că nu înțeleg.
,,Studenții intră în anul 1 plini de speranțe și nu știu cum să mai scape din anul 2"... Da, trebuie să știți că nu se aplică ,,Dau la Jurnalism că-mi place să scriu și-s creativ" =]]]]] Deal și cu asta, se face și școală aici. Creativitatea e degeaba fără muncă, muncă, muncă. Cum stau lucrurile cu adevărat la FJSC? Cum vrea și cum poate fiecare. Ai teorie, o înveți sau nu. Ai practică, îți dai interesul sau nu. RĂMÂNE CINE MUNCEȘTE. Dacă nu, rămâi cu speranța din anul 1. Ce problemă se sesizează la FJSC... problema tânărului plin de speranțe, creativitate și idei, potențial cu carul, pe care nu-l bagă nimeni în seamă, săracul, deși el e doxă....ăm....sau......de faaapt, studenții trebuie să înțeleagă faptul că nimic nu cade din cer, că suntem în romînica (poți critica sistemul de învățământ pentru hibele astea, dar nu strict FJSC).
Dacă vrei să faci ceva, faci, dar începe mai devreme. Așa stau lucrurile la FJSC pentru unii....unii mai și vin pe la cursuri, mai și participă pe la conferințele și workshopurile organizate și alea cu un scop, mai pun și întrebări la seminarii și nu lâncezesc, dar se mai dezvoltă și singuri pe lângă......conștienți că ține de ei, în fapt. Ți se pune material la dispoziție, depinde ce faci cu el”.
Vezi și: Cătălina Vlad a pierdut războiul cu FJSC. Mihai Coman: Răspunsul unui profesor care crede în adevăr
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News