Conf. univ. dr. Florian Bichir, scriitor și istoric, prezent în emisiunea De Ce Citim, pentru a vorbi despre cea mai recentă carte a sa „Rusia, de la a treia Romă la omuleții verzi - miturile fondatoare ale politicii de agresiune”, s-a referit și la controversele legate de Ziua Independenței României.
„Ziua Victoriei (9 mai, comemorarea victoriei asupra Germaniei naziste, 1945) este o dată falsă, din punct de vedere istoric. Armata celui de Al Treilea Reich semnează cu aliații occidentali, erau aliați cu rușii, pe 8 mai. Dar pentru că Stalin a vrut să fie sigur că se semnează cu el și să anunțe. Pacea era semnată pe 8 mai, dar dacă a vrut Stalin care era liderul Europei, s-a pus pe 9 mai.
Nu sunt impresionat de această dată, pentru că a fost un război și au murit atâția oameni. E o zi mare pentru că e Ziua Victoriei. Pentru mine cea mai importantă este Ziua Independenței României și…la mulți ani! Că tot îi aud pe unii cu „Vrem o țară ca afară!” dar când îi întrebi de Ziua Independenței României, nu știu. A rămas un subiect de dezbatere istorică.
Pe 9 mai 1877 anunță Kogălniceanu în Adunarea Deputaților, exact ca acum. Îl întreabă (Nicolae) Fleva: „ce faci pentru Armată?” (Fleva fiind un gargaragiu) și Kogălniceanu care era ministru de externe, în numele Guvernului, răspunde la interpelare. Eu sunt convins că a fost aranjată, pentru că data a fost pusă exact 9 mai, când a venit Principele Carol I, 1866. Calcă la Turnu Severin și spune că din acea dată a rămas român. Ca să legăm de o idee care să ne unifice pe toți, am declarat Independența pe 9 mai.
Și apare Kogălniceanu cu discursul acela senzațional, de-i tremura barba: „Ce suntem, domnilor, dacă suntem în război? Suntem o națiune neatârnată, deci suntem independenți!” Se proclamă Independența…problema este că oamenii serioși de atunci respectau legea. A doua zi, pe 10 mai, abia e aprobată și semnată de Domnitor. (…) În jocul nostru istoric, ca să nu te cerți cu nimeni, scrii 9/10 mai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu