Florian Pittiș, 8 ani de la dispariţia sufletului generaţiei în blue jeans-VIDEO

La 5 august, 2007, la orele 15,15, o  mare voce a folk-ului românesc, Florian Pittiș, avea să  părăsească scena vieții, la vârsta de 63 de ani în urma unui cancer de prostată.

Voce emblematică pentru "Teleenciclopedia", realizator a numeroase spectacole de poezie şi muzică, fondator al trupei Pasărea Colibri, redactor-şef al postului Radio 3 net, purtător de cuvânt al Marii Loje Masonice Naţionale din România și actor al Teatrului "L.S.Bulandra", Florian Pittiș s-a născut la 4 octombrie 1943, în Bucureşti.

Porecla de „Moţu" a primit-o de la bunica din partea tatălui, pentru că era primul nepot şi cel mai alintat.

La  "Teleenciclopedia", vocea lui Pittiș  a devenit emblematică.

La jumătatea anilor 70, un trio format din Anda Călugăreanu, Florian Pittiş şi Dan Tufaru a devenit îndrăgit de toată lumea. Cei trei au înfăptuit rmomente de aur care vor rămâne mereu în istoria televiziunii române.

Youtube video image

Pasionat de rock, Pittiş a popularizat acest gen muzical prin emisiuni radiofonice, audiţii şi cronici în mai multe publicaţii. Purta păr lung din 1971 şi a declarat întotdeauna că nu are de gând să renunţe la el.

Primele spectacole de muzică şi poezie le-a susţinut în anii '70, la Teatrul Bulandra, alături de actorul Ion Caramitru şi de formaţia Sfinx. După ce au fost interzise, a început, în septembrie 1981, seria „Poezia muzicii tinere", spectacol în care prezenta marile succese ale trupei Beatles din anii '62-'66, prelungite seara cu recitări de poezii şi cu multă muzică. După ce şi acestea au fost interzise, a urmat „Cântec despre mine însumi", tot la Bulandra.

Moţu a fost membru fondator al Cenaclului Flacăra. A avut recital chiar la primul spectacol. Anunţul a apărut în Almanahul Flacăra din septembrie 1973.

Între 1992 și 2001 a cântat alături de formația Pasărea Colibri. A jucat și regizat spectacole pe scena Teatrului Bulandra și a avut apariții în câteva filme romanesti "Gioconda fără surâs", "Adio, dragă Nela", "Veronica se întoarce", "Înnebunesc și-mi pare rău".

Florian  Pittiș a fost un suporter înfocat al Clubului Rapid şi Preşedintele Senatului Clubului Aristocratic Rapid. Era un adept al Rapidului din anii '60, cu celebra echipă care a câştigat campionatul în 1967.

Florian Pittiş a făcut parte din francmasonerie şi funcţia cea mai înaltă pe care a deţinut-o a fost, din 2004, aceea de Mare purtător de cuvânt al Marii Loji Naţionale din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel