Deputatul PNL Bihor Florica Cherecheş, vicepreşedintele Comisiei pentru învăţământ, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Oradea, că măsurile noului guvern vor viza o serie de urgenţe care trebuie rezolvate în sistemul de educaţie cum ar fi corelarea ofertei educaţionale cu piaţa muncii sau asigurarea condiţiilor de siguranţă a copiilor în şcoli.
Publicitate
'Toate măsurile ce vor fi luate pe educaţie trebuie să rezolve cele trei mari crize: rata ridicată de părăsire timpurie a şcolii, rezultatele slabe ale elevilor la testările naţionale şi internaţionale şi rata de analfabetism funcţional măsurată la vârsta de 15 ani. Fiecare minister îşi va prezenta în scurt timp situaţia reală şi măsurile concrete pe care le au în vedere în această perioadă. Eu vreau să mă refer doar la câteva lucruri ce ţin de măsurile urgente în domeniul educaţiei. Am tot criticat ceea ce nu s-a făcut bine şi am spus care sunt măsurile pe care PNL le are în vedere', a afirmat deputatul Florica Cherecheş. Potrivit acesteia, măsurile luate de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) se referă, în primul rând, la corelarea ofertei educaţionale cu cererea de pe piaţa muncii, astfel încât fiecare copil sau adult să-şi găsească locul în funcţie de abilităţi, de pregătire şi de experienţa dobândită.
Asigurarea condiţiilor de siguranţă a copiilor în şcoli, cu obţinerea avizelor sanitare, de securitate la incendiu, dar şi de asigurare a pazei în şcoli şi proximitate este o altă urgenţă. Potrivit deputatului PNL Bihor, printre priorităţi sunt: refacerea capacităţii administrative a Ministerului Educaţiei prin evaluări ale personalului şi ocuparea prin concurs a funcţiilor; organizarea concursurilor pentru directori, pentru 2020; adoptarea planului-cadru şi realizarea programelor pentru învăţământul liceal prin continuarea eforturilor de reformă curiculară şi realizarea urgentă a documentelor pentru a demara licitaţia pentru manualele şcolare.
Florica Cherecheş a mai menţionat debirocratizarea activităţii cadrelor didactice, ca fiind un alt obiectiv propus, precum şi cele trei măsuri care vor contribui la reducerea abandonului şcolar: oferirea unei mese la şcoală pentru toţi elevii, gradual, în prezent doar 50 de şcoli din ţară; programele after-school generalizate în toată ţara pentru copiii din ciclul primar şi de asemenea, decontarea navetei pentru elevi şi începerea construirii sau organizării administrative pentru a asigura internate elevilor din învăţământul profesional, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu