Sute de ierarhi, preoţi, monahi şi credincioşi mireni din Capitală şi din judeţul Ilfov au participat, sâmbătă, la un impresionant pelerinaj de Florii organizat de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor în ajunul praznicului împărătesc al Intrării Domnului în Ierusalim.
Procesiunea, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a pornit spre Catedrala Patriarhală pe următorul traseu: bulevardul Mărăşeşti, bulevardul Dimitrie Cantemir, strada Bibescu Vodă, strada Şerban Vodă (cu oprire la Catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon Nou), strada Principatele Unite, strada Ienăchiţă Văcărescu, strada Sfânta Ecaterina (cu oprire la biserica Sfânta Ecaterina, paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul), strada Bibescu Vodă, Colina Bucuriei.
Final la Catedrala Patriarhală
Evenimentul s-a încheiat la Catedrala Patriarhală, unde pelerinii au fost întâmpinaţi de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a sfinţit icoana praznicului "Intrării Domnului în Ierusalim" şi a rostit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor.
Patriarhul BOR a adresat pelerinilor un cuvânt de învăţătură în ajunul Floriilor - zi care aminteşte de intrarea lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic.
"Pelerinajul de Florii este o rememorare a intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. În al doilea rând, Pelerinajul de Florii este o mărturisire de credinţă în Iisus Hristos, cel ce a înviat din morţi pe prietenul său Lazăr din Betania. În al treilea rând, pelerinajul de Florii este întărire a comuniunii frăţeşti şi duhovniceşti între parohiile şi mănăstirile din oraş şi din împrejurimi. În al patrulea rând, pelerinajul de Florii este o binecuvântare pentru oraş, mai ales prin rugăciunile de binecuvântare a ramurilor de finic şi salcie, a icoanei de pelerinaj şi a credincioşilor pelerini. (...) Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de patimile sale, a intrat în Ierusalim. (...) Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că învierea oamenilor din morţi nu este un fenomen natural, cum este revenirea la viaţă a florilor primăvara, nu este un ciclu natural al revenirii la această viaţă pământească, Învierea este darul exclusiv al lui Dumnezeu pentru întreaga umanitate. Este un dar, nu un drept, un dar pe care Dumnezeu îl oferă tuturor oamenilor la sfârşitul istoriei", a arătat PF Daniel în cuvântul său.
Mesajul PF Daniel
PF Daniel a reamintit că redescoperirea pelerinajului de Florii din antichitatea creştină s-a făcut în România din perioada interbelică, aceasta fiind însă întreruptă în mod brutal în perioada regimului comunist. Pelerinajul de Florii a fost reluat la Iaşi, după 1990, şi de acolo readus la Bucureşti, fiind în prezent răspândit în mai multe oraşe ale ţării.
[citeste si]
"Este vorba de o rememorare a intrării Domului în Ierusalim, dar şi o prefigurare a intrării Domnului prin răstignire, moarte şi Înviere în Ierusalimul ceresc, în măreţia cerurilor, de unde ne va dărui nouă viaţa cea veşnică şi bucuria netrecătoare a Sfintelor Paşti. (...) Învierea lui Hristos, care ne-o va dărui la sfârşitul veacurilor, va fi identică cu Învierea Sa din morţi, şi anume, eliberarea de moarte pentru totdeauna (...) intrarea într-un Pământ nou şi într-un Cer nou", a adăugat Preafericitul Daniel.
Pelerinii, binecuvântați
Patriarhul BOR a binecuvântat pelerinii prezenţi, Capitala ţării şi pe tot poporul român.
"Credinţa în Înviere, care a fost prefigurată prin învierea lui Lazăr, îi face pe creştini să ştie că iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni este mai tare decât moartea, decât păcatul, decât răutatea violenţa. Deci Hristos este Învierea şi viaţa. Învierea nu este ceva, este El , Hristos care ne dăruieşte viaţa lui pentru că Învierea lui Hristos nu înseamnă revenirea la viaţa pământească, amestecată cu suferinţă sau stricăciune, Învierea lui Hristos înseamnă trecerea, Paştele spre o altă viaţă, viaţa cea fără de moarte. Aşa cum cântăm în noaptea Sfintelor Paşti când prăznuim omorârea morţii şi trecerea la viaţa veşnică. (...) Această sărbătoare a pelerinajului de Florii este o comuniune în procesiune, ea ne aduce aminte de intrarea Domnului în Ierusalim, dar şi de faptul că suntem trecători. Asta înseamnă pelerin - un călător trecător în lumea aceasta, dar important este ce rămâne după noi în trecerea aceasta prin viaţă", a mai spus patriarhul Daniel care a dorit să mulţumească public instituţiilor civile care au ajutat la organizarea acestui eveniment.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News