Anul acesta creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile în data de 9 aprilie. Duminica Floriilor este sărbătoarea care comemorează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. În această zi, există câteva tradiții, obiceiuri și superstiții de care oamenii țin cont.
După învierea lui Lazăr, oamenii, auzind de venirea lui Iisus, au luat ramuri de finic și au ieșit bucuroși în întâmpinarea Lui, strigând: „Osana întru Cel de Sus! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”.
Începând cu seara din Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară, se săvârșesc slujbe speciale, numite denii. Aceste slujbe ne amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim până la Învierea Sa din morți.
Obiceiurile și superstițiile nu sunt uitate, deoarece acestea se transmit prin viu grai, din generație în generație.
Tradiții și obiceiuri
Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este aceea a ramurilor de salcie, pe care credincioșii le duc dimineața la biserică, unde sunt sfințite de către preot. După terminarea slujbei, crenguțele de salcie se iau acasă, unde se păstrează la loc curat, de regulă lângă o icoană. Salcia ferește familia de rele, boli și-i oferă, în schimb, noroc și spor. Crenguţele de salcie se ţin în casă un an.
În ziua de Florii, în unele regiuni, în toate casele se coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia, dar pâinile variază ca formă și mărime conform vârstei celor din familie. Aceste pâini se împletesc din aluat de grâu cu grijă și se înfrumusețează cu figuri sau cruci tot din același aluat.
Unele gospodine scot hainele și veșmintele la aer în curte. Acestea se scutură de praf și, în plan simbolic, de rău și de urât.
Tradiția mai spune că, de Florii, mormintele trebuie să fie curățate, stropite cu apă sfințită și împodobite cu flori de primăvară sau ramuri de salcie. Tot în această zi, se fac plăcinte care se dau de pomană săracilor, așa cum a făcut mama lui Lazăr. Nu doar plăcinte se dau astăzi pomană, ci mâncare, în general.
În trecut, tinerele care doreau să se căsătorească își scoteau zestrea afară, la soare, și o împodobeau cu flori. În acest fel, ele se rugau Mântuitorului Iisus să le dea sănătate şi să le aducă ursitul mai repede. De asemenea, fetele îți pun și busuioc sub pernă, pentru a deveni mai frumoase și pentru ca în acel an să se mărite.
Superstiții:
Ziua de Florii aduce cu ea superstiții legate de cum va fi vremea de Paște sau cum va fi timpul în vara ce va urma. Se spune că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște.
Se mai spune că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur.
În această zi, nu se muncește, iar masa trebuie să fie întinsă toată ziua. Se mănâncă pește, fiind dezlegare la pește.
Dacă vă gândiți că ați putea planta o floare de ziua ei, aflați că în Duminica Floriilor nu se plantează nici flori, nici alte plante. Dacă faceți acest lucru, veți avea ghinion. Pomii se plantează în Săptămâna Mare.
Se mai spune că un credincios care se împărtășește în ziua de Florii, are șansa să i se împlinească orice dorință. El trebuie să-și pună în gând o dorință chiar înainte de a primi sfânta împărtăşanie.
VEZI ȘI: Dezlegare la pește de Florii 2023. Cea mai bună rețetă - https://www.dcnews.ro/dezlegare-la-peste-de-florii-2023-cea-mai-buna-reteta_911660.html
3 rețete cu pește pentru Florii - https://www.dcnews.ro/3-retete-cu-peste-pentru-florii_911586.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News