Dezbaterea cererii DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog a început, luni, în plenul Senatului.
UPDATE: Plenul Senatului a respins, luni, solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru al Sănătății, Florian Bodog, în prezent senator PSD, au declarat surse parlamentare, pentru MEDIAFAX.
___________________________________________________________________________
Cererea DNA de ridicare a imunităţii lui Florian Bodog, transmisă Senatului la începutul lunii iulie, vizează săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual într-un dosar legat de modul în care acesta a angajat o consilieră în perioada mandatului său.
Comisia juridică din Senat a decis, săptămâna trecută, întocmirea unui raport de respingere a încuviinţării începerii urmăririi penale în cazul lui Bodog, urmând ca propunerea să fie votată în plen. Senatorul Florian Bodog a fost audiat marţea trecută în Comisia juridică. Legat de dosar, el a subliniat că toţi consilierii săi personali au prestat activităţi pentru care au fost remuneraţi.
Potrivit DNA, "în perioada februarie 2017 - ianuarie 2018, demnitarul (care în prezent nu mai ocupă funcţia de ministru), deşi cunoştea că persoana angajată în funcţia de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu şi nu a prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului, ar fi atestat în mod nereal prezenţa acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezenţă şi nu a luat măsuri pentru sancţionarea disciplinară".
Astfel, arată procurorii, consiliera ar fi obţinut drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 77.985 de lei, sumă ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul Ministerului Sănătăţii.
Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, a susținut în fața Comisiei Juridice a Senatului că nu a fost niciodată chemat la audieri de către organele de anchetă și că solicitarea de urmărire penală asupra sa reprezintă de fapt o răzbunare personală din partea unui funcționar public.
„Faptul că și prin instrumentarea prezentului dosar penal nr. 344/P/2019 se încearcă doar discreditarea subsemnatului rezultă și din modalitatea în care s-a desfășurat ancheta. Practic, în trei săptămâni s-au administrat toate -probele- și s-a și luat măsura de a sesiza Senatul. Cu toate că în dosar se arată că organele de urmărire penală s-ar fi sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea acestor infracțiuni de către subsemnatul, am convingerea că, în realitate, este vorba de o răzbunare personală din partea doamnei (...)- funcționar public cu funcție de conducere din cadrul Ministerului Sătănății, acesta fiind, de fapt, cea care a formulat sesizarea penală", le-a spus Florian Bodog deputaților juriști, potrivit raportului întocmit de Comisia juridică a Senatului asupra solicitării Parchetului de pe lângă ÎCCJ.
Totodată, Florian Bodog a susținut că nu a fost niciodată chemat de organele de anchetă la audieri.
„În apărările formulate în scris, domnul senator Bodog menționează că „(...) subsemnatul am aflat de instrumentarea acestui dosar în care sunt vizat din presă, toate informațiile importante din dosar fiind făcute publice „pe surse" pentru a-mi afecta imaginea, sumsemnatul nefiind niciodată chemat în fața organelor de anchetă pentru a-mi exprima punctul de vedere și pentru a clarifica toată această situație prezentată într-un mod foarte denaturant", se mai arată în raportul Comisiei juridice.
Comisia juridică a Senatului a adoptat, marțea trecută, un raport de respingere a încuviințării urmăririi penale cerută de procurori în cazul fostului ministru al Sănătății. Președintele Senatului, Teodor Meleșcanu a anunțat că solicitarea de urmărire penală e pusă pe ordinea de zi a plenului de luni și că senatorii vor da un vot pe această temă. Pe 4 iulie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a solicitat Senatului să formuleze cererea de urmărire penală faţă de fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, în prezent senator PSD.
Cererea a fost făcută cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi fals intelectual, în formă continuată, în exerciţiul funcţiei de membru al Guvernului României în perioada ianuarie 2017 – ianuarie 2018, a anunţat Ministerul Public.
Totodată, DNA a anunţat că desfăşoară o investigaţie care vizează suspiciuni de săvârşire a unor fapte asimilate infracţiunilor de corupţie privind împrejurarea că un membru al guvernului a făcut demersuri pentru ca o persoană angajată în funcţia de consilier personal să îşi încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni, fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu