EXCLUSIV  Florin Cîțu, ATAC pe leu, când lucra la bancă? Adrian Vasilescu, BNR, culisele conflictului

Sursa: Guvernul României
Sursa: Guvernul României

În spaţiul public, există un zvon despre o dispută care-l implica pe Florin Cîţu, actual premier, care ar fi atacat moneda naţională în 2008, când lucra într-o bancă. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a venit cu lămuriri.

"Nu aş spune că este vorba despre o dispută. Atunci, Florin Cîţu era la ING. Trei bănci au desfăşurat o anumită politică în acea perioadă. Pieţele sunt concurenţiale, iar, în acest context, cei puternici încearcă de multe ori să îi lovească pe cei slabi. Când nişte bănci s-au văzut mai puternice în piaţă, au început să vândă scump, să împrumute scump băncile care aveau nevoie de bani. S-a produs o degringoladă pe piaţă. 

”BNR nu voia să arunce sistemul de creditare în aer”

A mai fost ceva. ROBOR-ul a crescut foarte mult. BNR, când ROBOR-ul a luat-o chiar razna, a decis să nu mai publice rata ROBOR-ului pe piaţă, situaţie care a durat câteva luni. Cele 10 bănci care stabilesc ROBOR-ul se întâlneau, îl stabileau, dar BNR nu îl publica. S-a considerat că aceste cote erau postate şi BNR nu voia să arunce sistemul de creditare în aer.

A fost o polemică cu actualul premier, sigur, dar a fost o polemică cordială. Atunci, Consiliul Concurenţei a făcut o analiză pe piaţă, a considerat că unele bănci au întrecut măsura. Această polemică s-a stins până la urmă", a declarat Adrian Vasilescu pentru DC NEWS. 

VEZI ŞI Vasilescu de la BNR spune că NU e austeritate. ”E CORECȚIE. Criză INEDITĂ”

George Soros, atac la liră. Mecanism similar? Cine a suferit în România

Întrebat dacă mecanismul folosit era unul diferit faţă de cel folosit de George Soros pentru a ataca lira, Adrian Vasilescu a explicat cine a avut de suferit în România, comparativ cu Marea Britanie, dar şi ce nu ştiau băncile româneşti. 

"Da, sigur că da. Soros, când a atacat lira în 1992, a produs Marii Britanii o pagubă de 2 miliarde de dolari, bani pe care i-a încasat el şi a plecat în SUA. La noi au fost păgubite băncile mici, în primul rând, care nu au avut acces la credite ieftine, şi a mai fost ceva foarte interesant. Acele bănci care au pierdut au fost întrebate de BNR de ce au împrumutat în piaţa interbancară bani când aveau criză de lei, în loc să vină la BNR să ceară. Ştiţi ce au spus? Că nu au ştiut că pot veni la BNR să împrumute", a mai spus consilierul guvernatorului BNR. 

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel