Florin Cîțu îi critică pe ”populiștii” cae vin cu soluții simple, dar total greșite.
Liderul PNL, Florin Cîțu, susține că o posibilă intervenție a statului pe piața energiei va face mai mult rău, acesta făcând o paralelă între ”șocul” de pe piața petrolului și cea a energiei.
”Populiștii întotdeauna vin cu soluții care par simple dar sunt 100% greșite. Este șocul prețului la energie diferit de șocul prețului petrolului? Dacă nu, atunci intervențiile cu bocancii în piață vor face mai mult rău”, a scris șeful Senatului pe o rețea de socializare.
Afirmația economistului Florin Cîțu vine în contextul în care social democrații își doresc o revenire o revenire la piața reglementată de la 1 aprilie, când iese din vigoare Legea 259/2021 ce prevede plafonarea și compensarea facturilor la energia electrică și gaze naturale.
”PSD consideră că, în actuala formă, ordonanța (n.r. care modifică OUG 118/2021) este un pansament pus peste rana adâncă a unui sector energetic în care liberalizarea forțată, insuficient de bine pregătită, a provocat un haos generalizat cu un impact negativ major atât asupra nivelului de trai al populației, cât și asupra mediului de afaceri românesc. (...) PSD reafirmă faptul că singura soluție rezonabilă pentru ca populația și economia să nu sufere în continuare șocuri majore este revenirea rapidă la un sistem reglementat, pe o perioada bine determinată. În acest scop, PSD a constituit și un grup de lucru pentru elaborarea unor documente tehnice de sprijin pentru adoptarea unui calendar de reglementare a pieței energiei și gazelor, cel mai devreme din 1 aprilie”, au transmis reprezentanții PSD, într-un comunicat de presă.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a afirmat că piața energiei electrice și a gazelor naturale nu mai poate fi reglementată de la 1 aprilie, când ar ieși din vigoare Legea 259/2021 ce prevede compensarea și plafonarea facturilor la energie. De altfel, sugestia pentru revenirea la reglementare a fost făcută de social democrați, ca o măsură de sprijin pentru români și după terminarea sezonului de iarnă.
"Nu se poate face o reglementare de la 1 aprilie a pieţei de gaze şi electricitate pentru că nu mai există cantităţi libere de contract, ca atare nu prea mai ai ce reglementa. Ai putea să forţezi lucrurile să anulezi nişte contracte, ceea ce este foarte complicat şi foarte periculos”, a explicat Chisăliță, într-o întâlnire online cu presa, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu