Bilanțul activității Guvernului Florin Cîțu, la încheierea mandatului
A fost făcut public bilanţul activităţii lui Florin Cîţu la şefia Guvernului României.
Documentul poate fi citit aici.
"Florin Cîțu a preluat mandatul în fruntea Executivului în decembrie 2020, mandat în care a reușit să obțină cea mai mare creștere a Produsului Intern Brut din Uniunea Europeană, România situându-se între primele patru state din UE ca revenire economică. Dezideratul Guvernului Cîțu a fost obținerea unei creșteri economice bazată pe investiții, și mai puțin pe consum, astfel încât creșterea să fie una sustenabilă. În paralel, reformele au fost o prioritate a Guvernului condus de premierul Florin Cîțu, iar adoptarea Planului Național de Redresare și Reziliență garantează asigurarea unei temelii pentru dezvoltarea și modernizarea României. În total, PNRR prevede 64 de reforme și 107 investiții în toate domeniile, țara noastră urmând să beneficieze de 29,2 miliarde de euro.
În această perioadă au fost implementate cele mai multe măsuri de digitalizare a administrației publice din ultimii 30 de ani. ,,Fără taxe noi” și menținerea deschisă a economiei sunt alte angajamente respectate de premierul Florin Cîțu, măsuri care au asigurat predictibilitate pentru mediul de afaceri. Guvernul Cîțu a reușit, în ciuda condițiilor restrictive impuse de persistența crizei din sănătate, să își îndeplinească angajamentul de a începe consolidarea fiscală. Execuția bugetară la 10 luni a condus la un deficit al bugetului de puțin peste 4%, față de ținta de 7,13% pentru întregul an. Cifrele preliminare pentru 11 luni indică o creștere marginală a deficitului, ceea ce lasă un spațiu fiscal foarte mare pentru ultima lună din an", se arată în introducere.
Guvernul condus de Nicolae Ciucă se reuneşte, joi, în prima şedinţă de după învestirea în Parlament. Potrivit Biroului de presă al Executivului, prima reuniune guvernamentală a Cabinetului Ciucă este programată să se desfăşoare începând cu ora 18,15. Pe agenda şedinţei figurează aprobarea unui proiect de ordonanţă de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Aprobarea proiectului este necesară având în vedere că Executivul are o nouă structură şi va avea în componenţă 20 de ministere, cu două mai mult faţă de Cabinetul Florin Cîţu, în plus fiind Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului şi Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
Membrii Guvernului condus de prim-ministrul Nicolae Ciucă au depus jurământul de învestitură, joi, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Cotroceni.
Plenul Parlamentului a acordat votul de încredere Guvernului cu 318 voturi "pentru" şi 126 voturi "împotrivă", transmite Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News