Președintele Traian Băsescu a declarat că ideea înjumătățirii ratelor pe care le au românii cu salarii mai mici de 1.600 de lei a venit de la BNR, mai exact de la prim-viceguvernatorul băncii, Florin Georgescu, fost ministru de Finanțe în primul Guvern Ponta.
"Duminică seara eu am avut discuția cu FMI, acum o săptămână. Se stabiliseră toate criteriile principale, toate obiectivele. Nu aveam nimic de reproșat. Lucrurile au evoluat negativ luni dimineață, când prima vizită a FMI a fost la BNR, apoi la Guvern. Am aflat de la FMI că a fost o solicitare oficială a BNR și a Guvernului - electorata. Artizan a fost Florin Gerogescu, prim-viceguvernatorul BNR. Reacția mea a fost legată de altceva: goana lui Victor Ponta de a subordona tot", a declarat șeful statului, luni, la B1 Tv.
Florin Georgescu a fost ministru de Finanțe al primului Guvern Ponta, în perioada mai - decembrie 2012. După scurta perioadă petrecută în Executiv, s-a întors la funcția de prim-viceguvernator BNR. Premierul Ponta a declarat recent că Florin Georgescu este omul pe care și l-ar dori oricând la ministerul Finanțelor, dar fostul membru al PDSR nu vrea.
Georgescu este finanțistul care a introdus TVA-ul în 1992, când era ministru în cabinetul Văcăroiu.
Traian Băsescu spune că se teme ca BNR să nu alunece sub control politic, după ce în ultimul interviu televizat îi cerea Băncii Naționale să "iasă din linia de a fi controlată de un Guvern corupt".
"Teama mea e să nu pice sub control politic BNR. Mai am un argument care mă îngrijorează: România, pentru a nu fi decuplată de statele euro, a fost printre statele în avangarda aranjamentelor ca ceea ce se stabilește pentru statele euro să fie valabil și pentru cele non-euro (...) De aceea am declarat la Consiliul European din iulie 2013 că România vrea să facă parte din Uniunea Bancară. Nici până acum nu s-a mișcat ceva important, nu a venit acțiunea BNR și a guvernului care să spună 'Da', vrem să facem parte din Uniunea Bancară. Măcar notificarea scrisă trebuia făcută", a mai spus Băsescu.
Șeful statului își dorește ca BNR să nu treacă la "un sistem în care BNR execută dispozițiile Guvernului", pentru că este o instituție independentă.
"Electorata nu ascunde altceva decât populism. Prim-viceguvernatorul BNR a lucrat la o măsură cu caracter electoral. Se poate întâmpla o dată, dar n-aș vrea să se întâmple și a doua oară, a treia oară (...) N-aș vrea să dea telefon premierul la BNR să bage niște lei în piața care nevoie de inflație", a adăugat Băsescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News