Florin Georgescu, viceguvernator BNR: Băncile exportă capital, deşi ţara are nevoie de investiţii străine

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Viceguvernatorul BNR Florin Georgescu lansează critici la adresa băncilor din România, pe care le acuză că exportă capitalul, deşi ţara ar avea nevoie de investiţii străine. 

Deşi România înregistrează deficite comercial şi valutar accentuate, ceea ce determină o nevoie stringentă de importuri de capital de la nerezidenţi sub forma investiţiilor străine directe şi a împrumuturilor, în prezent, prin sistemul bancar, ţara noastră exportă capital, plasamentele externe ale băncilor fiind în creştere şi depăşind 10% din total active, susţine Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, potrivit ZF.

„Plasamentele externe ale instituţiilor de credit au cres­cut accentuat (depăşind 10% din activele bancare în sep­tembrie 2020). Valuta plasată de băncile româneşti în străi­nătate la randamente foarte reduse se întoarce în scurt timp de la corporaţiile financiare internaţionale (com­paniile-mamă) sub formă de împrumuturi către sta­tul român la dobânzi de 7-8 ori mai ridicate comparativ cu cele încasate de instituţiile de credit autohtone la «exportul» iniţial de valută, ceea ce încarcă în mod total ne­jus­tificat, dar cu continuitate în timp cheltuielile buge­tare“, a explicat Georgescu într-o prezentare de la lan­sarea cărţii „Capitalism şi capitalişti fără capital în România“, conform Mediafax.

Plasamentele externe, peste 10% din active

Practic, în loc să investească local, într-o ţară ce plâge după investiţii străine, băncile exportă capital, plasamentele externe depăşind 10% din activele bancare, adică peste 60 mld. lei (peste 12 mld. euro).

Georgescu a vorbit şi despre accesul scăzut la credit al firmelor şi populaţiei care determină şi raportul foarte scăzut dintre credite şi depozite (LTD) de numai 69% în iulie 2021, dificultăţi şi în conducerea politicii monetare, precum şi excedentul de lichiditate în lei al băncilor care este orientat către facilităţile de depozit de la BNR, costuri uneori semnificative pentru BNR, precum şi diminuarea profitului virat Ministerului Finanţelor.

MODIFICARE din temelii a Legii PENSIILOR din România, reforma din PNRR. 

Poziţia PNL este ca ”toate pensiile în România să fie bazate pe contributivitate, pentru că există anumite categorii în România unde există restricţii pentru care nu pot să aibă venituri şi atunci bineînţeles că trebuie să ducem pe toată lumea pe contributivitate. Este un criteriu de la care nu abdicăm. În acelaşi timp, reforma pensiilor este în PNRR. Va trebui să fie implementată în 2023. Deci, tot sistemul de pensii, toate pensiile - în PNRR scrie foarte clar ”pensiile speciale sau pensiile de serviciu, toate vor trece pe sistem de contributivitate” - şi atunci se rezolvă această problemă pentru toate aceste categorii". 

VEZI AICI OPINIA PROFESORULUI MIRCEA COŞEA PE SUBIECT

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel