EXCLUSIV  Florin Manole: În jurul meu, aproape toate familiile cu copii mici au măcar un caz de gripă. Ce face Rafila este bine

Florin Manole, preşedintele PSD Sector 1, a vorbit despre modul în care Alexandru Rafila conduce eforturile de combatere a infectărilor cu gripă.

Oamenii au luat cu asalt farmaciile, din cauza temerilor generate de noua epidemie de gripa. 

Sortimentele celor mai cunoscute medicamente, care au în componeță substanțele active prescrise cel mai des în caz de gripă, au ajuns să aibă stocurile epuizate.

În acest context, Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila, a oferit publicității o listă extinsă cu medicamente care au aceleași substanțe active recomandate de medici, dar care sunt încă în stocurile din farmacii.

„O să dăm publicității o listă extinsă cu medicamente similare. Rugămintea atât către farmaciști, către medicii de familie și, bineînțeles, către populație este să caute unul dintre aceste medicamente. Nu contează denumirea comercială, importantă este substanța activă”, a declarat, ieri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Lista poate fi consultată aici.

 

Manole: Discursul rațional și transparența aduc diferențe fundamentale față de ce era în trecut

„Înainte de a discuta despre speța generală, partid și Ministerul Sănătății, aș putea să vă zic că în jurul meu aproape toate familiile cu copii mici au măcar un caz de gripă în familie. Discursul pe care puțini, deocamdată, îl rulează referitor la faptul că și asta e o panică nefondată, mie mi se pare greșit. Văd în jurul meu foarte multe familii cu copii mici care au gripă. Asta ca o remarcă personală.

Din punct de vedere al reacțiilor, mi se pare că ceea ce face ministrul Rafila, deocamdată, este bine. Comunică rațional, explică oamenilor că aceste substanțe active necesare tratării febrei sunt disponibile în farmacii și alte medicamente decât cele pe care obișnuim să ni le administrăm. Până la urmă substanța activă contează și faptul că au publicat ieri această listă mi se pare că este în sprijinul celor care au nevoie. Atunci când ai nevoie de ele, ești mai atent la subiect, te uiți, verifici din cea mai apropiată sursă, o găsești cu fundamente medicale, mi se pare un lucru bun.

Pe de altă parte, sunt foarte multe diferențe de comunicare, în comparație cu ceea ce se întâmpla în pandemie. Ordinele Ministerului Sănătății sunt acum în consultare publică, ăsta e un lucru foarte diferit față de ce se întâmpla în pandemie, când deciziile foarte importante se luau într-un comitet separat, fără vreo urmă de transparență sau de consultare publică. Acum am văzut o organizație de farmaciști care a criticat opinia ministrului. Asta face parte din democrație, e altceva în momentul în care ai documentele relevante în dezbatere publică, în momentele în care ai specialiști care vorbesc despre asta. Până la urmă niciun specialist nu e infailibil, ei trebuie să discute public. Totul în limitele specializării. Mie mi se pare că ăsta este un lucru foarte important.

Discursul rațional, transparența, atât în actul administrativ, cât și în dezbaterea publică, mi se pare că aduc diferențe fundamentale față de ce era în trecut”, a declarat Florin Manole, președintele PSD Sector 1, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel