Comisia de cod electoral nu mai funcţionează, iar la prima şedinţă de plen liberalii vor solicita dezbaterea proiectelor şi intrarea lor la vot final, a declarat, joi, liderul grupului liberal din Camera Deputaţilor, Florin Roman.
'Potrivit regulamentului, această comisie nu mai funcţionează şi în mod normal la prima şedinţă de plen vom solicita şi noi, şi preşedintele comisiei ca aceste proiecte să fie luate în dezbatere parlamentară şi să intre la vot final. Conform regulamentului, atât timp cât există termen de raport depăşit, pentru aceste proiecte de lege se poate cere în plen dezbatere şi vot având termen de raport depăşit', a spus Roman după şedinţa comisiei.
El a adăugat că social-democraţii au 'forţat' un vot în cadrul acestei comisii. 'Am asistat la o nouă lovitură de bocanc dată democraţiei parlamentare, o nouă dovadă a faptului că PSD blochează dezbaterea parlamentară (...). PSD-ul a forţat astăzi o discuţie, un vot în cadrul unei comisii care, potrivit regulamentului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, nu mai funcţionează. De ce? Pentru ca ulterior să atace la CCR orice vot în această comisie şi să invoce în faţa Curţii Constituţionale că Guvernul nu poate să-şi asume răspunderea sau să vină cu ordonanţe de urgenţă pe proiecte de legi care sunt în dezbaterea Parlamentului', a afirmat Roman. Potrivit deputatului liberal, preşedintele Comisiei de cod electoral a solicitat o întrunire a membrilor pentru a informa că mandatul acestei comisii a expirat la data de 19 decembrie 2019.
'Preşedintele comisiei ne-a informat că mandatul acestei comisii a expirat la data de 19 decembrie 2019, ea a avut un mandat limitat pe şase luni. Cu trei zile înainte, majoritatea abuzivă din Birourile permanente reunite din jurul PSD a făcut o solicitare neregulamentară, în sensul că a dispus prelungirea mandatului acestei comisii. Spun neregulamentar, pentru că hotărârea precizează că această solicitare trebuia să vină din partea preşedintelui comisiei. Or, această solicitare nu a existat', a explicat Roman.
Liberalul consideră că ultima dovadă a faptului că PSD continuă să fie 'abuziv' la nivelul Parlamentului e aceea că în această comisie sunt 55 de proiecte legislative care vizează modificări la legile electorale şi niciunul dintre ele nu a fost luat în dezbatere. 'Ultima dovadă a faptului că PSD-ul continuă să fie abuziv la nivelul Parlamentului e că în această comisie sunt 55 de proiecte legislative care vizează modificări la legile electorale, niciunul din aceste proiecte de lege nu a fost luat în dezbatere. Semn că au fost remorcate aici pentru ca PSD să blocheze alegerea primarilor în două tururi şi alegerea preşedinţilor de consilii judeţene pentru că, de fapt, aici e toată discuţia şi toată miza', a punctat Roman.
În context, el şi-a exprimat regretul pentru decizia CCR de miercuri, prin care a fost admisă contestaţia PSD la proiectul privind transportul copiilor. 'Eu regret că CCR, prin decizia de ieri, a intrat în jocul PSD. Decizia de ieri este cel puţin discutabilă având în vedere că nu poţi printr-o decizie să limitezi un drept constituţional al Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe o procedură prevăzută de Constituţie, iar ceea ce mi se pare mult mai grav este că CCR-ul vine şi spune: nu mai contează termenele constituţionale de adoptare în Parlament, de 45 de zile, de 60 de zile ş.a.m.d. Practic dă frâu PSD-ului să ţină la sertar un proiect de lege cât timp doreşte', a încheiat Florin Roman, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News