Cazul Caracal a prezentat mai multe provocări pentru specialiștii criminaliști. Care au fost principalele obstacole ale expertizei.
Florin Rontescu, Șef Serviciu în cadrul Institutului Național de Criminalistică, a fost invitatul emisiunii „Culisele Justiției”, realizată de Laura Duță, și a răspuns celor mai dificile întrebări din domeniul criminalisticii, precum și unor întrebări legate de infamul caz de la Caracal.
Este cunoscut faptul că atuorul principal al infracțiunii de la Caracal se află după gratii, însă care a fost întregul proces care nu a putut fi redat de camerele de filmat ale presei? Astfel, Florin Rontescu vine și explică întregul proces.
Potrivit specialistului, Institutului Național de Criminalistică beneficiază de aparatura necesară pentru a stabili profile pe baza unor materiale foarte vechi, precum oseminte umane.
„Sigur. De-a lungul timpului am avut în analiză astfel de cazuri. Nu aș putea preciza punctual. Dacă vorbim de resturi umane, să zicem după o perioadă de timp, este clar că nu fac obiectul altor expertize. Însă, au avut cu rezultate foarte bune (N.R. Resturi umane foarte vechi) pentru că institutul are metode să extragă profil din oase, ca să le numim așa.”, ne-a spus Florin Rontescu, Șef Serviciu în cadrul Institutului Național de Criminalistică.
Dacă vine vorba despre cazul de la Caracal, invitatul emisiunii precizează că a fost foarte mult de muncă în ceea ce privește colectarea și prelucrarea datelor de pe teren.
Una dintre cele mai mari provocări pentru criminaliști a fost presiunea publică, oamenii care erau revoltați, dar și forțele de ordine care încercau să asigure protecția locului pentru a nu fi denaturate problele.
„La Caracal am muncit foarte mult. Într-un asemenea caz, cu emoții puternice pe care le-am simțit personal, le-a fost foarte greu (N.R. Criminaliștilor) pentru că există o presiune dincolo de proprietate. Oamenii erau foarte revoltați. E foarte greu să fii îmbrăcat în echipament, să protejezi totul și să poți să-ți desfășori activitatea. Acolo (N.R. Cazul de la Caracal) exista și prezența forțelor de ordine pentru a asigura protecția, dar au reușit să preia probele necesare. Au fost foarte multe expertize realizate la vremea aceea. Vorbim de Serviciile de Chimie, Judiciară, Genetică Judiciară etc. ”
Potrivit lui Florin Rontescu, judecătorul este cel care declară o probă valabilă sau nu, mai ales că există situația în care anumite probe pot fi, în mod accidental, în același loc cu fapta, preexistente.
„Judecătorul, cel ce precizează sentința, este liber să aprecieze și este firesc să fie așa pentru că își dă seama în ce măsură este într-avedăr puternică sau nu (N.R. Proba criminaliștilor). Poate că în câmpul infracțiunii descoperi niște probe care sunt acolo accidental, preexistente, și nu au legătură neapărat cu fapta.”
Dacă se pune problema orelor lucrate în cadrul acestui caz de la Caracal, ar fi greșită încadrarea în ore, întrucât se pune problema zilelor. Mai mult, laboratorul unde au fost prelucrate problele trebuia utilizat și pentru alte cazuri, cel de la Caracal nefiind singurul în curs.
„Foarte multe zile. Au fost extrem de multe probe. Aici aș vrea să fac o precizare. Cercetarea la fața locului trebuie să discearnă între necesar și suficient. Altfel, dacă mergi la fața locului, cum a fost acest caz, și ridici o cantitate foarte mare de probe, într-un fel te gândești că ar fi firesc pentru că ai vrea să iei cât mai mult (N.R. Probe), astfel încât, de undeva, să poți să ajungi la adevăr, nu neapărat la un adevăr pe care îl dorești, iar acesta trebuie să iasă din analiza probelor. Blochezi laboratoarele pentru că ele sunt limitate ca spațiu, ca tehnică. Trebuie să vorbești cu criminalistul, care este ca un fel de consilier, dar în cazul acesta a fost foarte dificil de făcut acest lucru. În cazul de la Caracal au fost multe probe de analizat, timp în care laboratoarele erau folosite și pentru alte cazuri.”, ne-a spus Florin Rontescu, Șef Serviciu în cadrul Institutului Național de Criminalistică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu