Vor fi impuse noi sancțiuni care vizează Rusia.
Uniunea Europeană va introduce pe o listă neagră zeci de petroliere și transportatoare de gaze care ajută Moscova să câștige miliarde de euro din vânzări ilicite de combustibili fosili, după ce oficialii au finalizat un acord în timpul discuțiilor de miercuri.
Acesta este cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni al UE care vizează Rusia de la invadarea Ucrainei în urmă cu aproape trei ani. Noile sancțiuni vor interzice accesul altor 48 de petroliere în porturile UE, ridicând totalul la 75, în încercarea de a ține în frâu „flota fantomă” a Rusiei, un grup de nave îmbătrânite care comercializează combustibil sancționat în spatele unor structuri de proprietate obscure.
Pachetul va penaliza, de asemenea, persoanele și companiile acuzate că au ajutat Kremlinul să obțină tehnologii interzise. Un diplomat al UE a declarat că restricțiile vor viza bunurile care „contribuie la mașinăria de război a Rusiei”.
„Pachetul adaugă mai multe persoane și entități pe lista de sancțiuni deja existentă și vizează entități din Rusia și din țări terțe, altele decât Rusia, care contribuie indirect la consolidarea militară și tehnologică a Rusiei prin eludarea restricțiilor la export”, a precizat președinția maghiară a Consiliului European într-o declarație.
Acordul înseamnă că pachetul poate fi aprobat în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai UE de lunea viitoare. Cu toate acestea, noile sancțiuni sunt doar o avanpremieră a luptelor mai mari care vor urma anul viitor. Marți, 10 țări din UE au emis o scrisoare comună - văzută de POLITICO - în care solicită noi restricții severe privind gazele naturale, aluminiul și combustibilul nuclear din Rusia, ca parte a unei încercări de a goli rezervele de război ale Kremlinului.
Cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni a fost amânat săptămâna trecută după ce Letonia și Lituania și-au folosit dreptul de veto, susținând că UE ar trebui să pună capăt unei clauze care permite întreprinderilor să își continue activitatea în Rusia.
Dispoziția, introdusă pentru prima dată în decembrie 2022, a fost deja prelungită de trei ori, ceea ce, potrivit criticilor, a dat companiilor suficient timp pentru a se dezbăra. Cu toate acestea, țări precum Germania, Franța și Italia au fost reticente față de redeschiderea discuțiilor.
Letonia și Lituania au renunțat la obiecțiile lor după ce negociatorii au convenit să adauge un text neobligatoriu care să sfătuiască companiile UE să părăsească Rusia, potrivit a cinci oficiali familiarizați cu discuțiile, care au vorbit sub protecția anonimatului pentru a descrie negocierile cu ușile închise.
Potrivit unui document văzut de POLITICO, noul text spune: „Operatori ai UE ar trebui să ia în considerare lichidarea afacerilor din Rusia și/sau să nu înceapă noi afaceri acolo”.
Unul dintre diplomați a descris rezultatul ca fiind „un compromis”. Dar un al doilea a remarcat fără menajamente: „Din punct de vedere material, acest lucru nu schimbă nimic”.
„Există o lipsă de voință politică, în ciuda apropierii celui de-al treilea an de război. Există interese personale ale mai multor țări europene, economii mari, care încă își continuă afacerile în sau cu Rusia. Acest lucru este cinic. Chiar mai mult decât cinic deoarece are costuri directe pentru Ucraina și continuă să submineze securitatea noastră colectivă”, a declarat un alt diplomat.
Țările baltice care se învecinează cu Rusia afirmă că slaba aplicare a sancțiunilor creează necesitatea unor controale de frontieră costisitoare și consumatoare de resurse de-a lungul frontierei comune. Cu câteva ore înainte de încheierea acordului, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un nou pachet major de finanțare pentru a ajuta statele membre din prima linie.
„Acestea asigură securitatea frontierelor noastre comune. Prin urmare, astăzi punem la dispoziție 170 de milioane de euro pentru a le sprijini eforturile”, a declarat aceasta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu