Flotele navale vestice trebuie să gândească scenariul unui război pe două oceane

China susține că distrugătorul naval american USS Hopper a intrat în apele sale teritoriale / Foto: Pixabay
China susține că distrugătorul naval american USS Hopper a intrat în apele sale teritoriale / Foto: Pixabay

Fostul amiral Andrew "Woody" Lewis a prezentat un scenariu pentru țările NATO, în contextul unui război cu Rusia și China.

Publicitate

O nouă eră a competiției între marile puteri amenință Statele Unite și aliații săi, și ei trebuie să se pregătească pentru posibilitatea unui război pe două oceane împotriva Rusiei și Chinei, afirmă fostul comandant al Flotei Atlanticului a SUA.

Al Doilea Război Mondial a marcat ultima implicare activă a flotei americane, învățând simultan submarinele germane și Marina Imperială Japoneză. Forțele militare ale SUA și aliații săi trebuie acum să își modernizeze strategia pentru războiul pe două oceane, pentru a descuraja pozițiile militare tot mai agresive ale Moscovei și Beijingului, mai spune fostul comandant Andrew "Woody" Lewis, potrivit cepa.org.

Într-un război simultan în Atlantic și Pacific, cooperarea dintre Rusia și China ar reprezenta amenințări grave la adresa stabilității și forței SUA și NATO.

Creșterea cooperării ruso-chineze generează riscuri noi care pot amplifica amenințarea subacvatică formidabilă a celor două țări. Marina Armatei de Eliberare a Poporului, tot mai globală și deja cea mai mare din lume în termeni de cantitate, ar câștiga capacități semnificative dacă ar colabora cu Rusia, împiedicând în cele din urmă operațiunile maritime atât în Atlantic, cât și în Pacific, extinzând competiția strategică maritimă.

Dacă Rusia ar oferi Chinei acces la Ruta Mării de Nord, de exemplu, Beijingul ar obține un avantaj economic și își va îmbunătăți semnificativ capacitatea de a transporta rapid bunuri și chiar trupe prin Arctica. Deoarece puterea lanțului logistic al unui stat determină mobilitatea flotei, prezența Chinei în regiune ar oferi ambelor țări o mai mare libertate de navigație.

Exploatarea acestei puteri pentru a deveni o "Națiune Aproape Arctică" nu ar face decât să încurajeze China să exploateze noi rute de transport, dar și resursele vaste ale regiunii, cum ar fi petrolul, gazele naturale, mineralele și pescuitul, care devin mai ușor accesibile din cauza topirii ghețurilor cauzate de schimbările climatice.

Atât Rusia, cât și China dețin rachete strategice nucleare, rachete anti-navă hipersonice și arme anti-acces și negare a zonei (A2/AD), care ar putea împinge adversarii navali mai departe în mare sau i-ar putea ține blocați în port.

Aceste arme ar putea complica războiul naval și ar limita rolul portavioanelor, distrugând apărarea antiaeriană a navelor și arhitectura flotei în milisecunde. Colaborarea sau posibila consolidare a acestor arme ar putea direct instiga un război pe două oceane cu escaladare către un război nuclear, reprezentând o amenințare existențială la adresa teritoriului SUA și continentului european, mai prevede discursul amiralului Andrew "Woody" Lewis.

De mult timp, SUA s-a poziționat, prin capacitățile sale și extinderea militară, pentru a lupta și a câștiga într-un teatru în timp ce menține un altul. Cu toate acestea, având în vedere obiectivele imperialiste ale Rusiei și Chinei, este probabil ca o colaborare să testeze grav SUA și aliații săi.

Structura de Comandă și Control (C2) NATO nu este problema principală ridicată de cei îngrijorați de capacitatea SUA și a Europei de a gestiona un război pe două oceane, deoarece ar fi adecvată pentru conflictele concurente. Problema se axează în schimb pe întinderea prea mare a alianței.

Cu amenințările emergente, noile tehnologii și starea permanent schimbătoare a războiului naval, navele de război de astăzi necesită o experiență mult mai avansată, expertiză și sprijin robust de la contractorii civili față de conjunctura din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Pentru a combate acest deficit, SUA și aliații săi trebuie să prioritizeze îmbunătățirea capacităților navale și să mențină descurajarea oceanică la nivel mondial.

Deoarece nu există o structură C2 perfectă și există perspective diferite printre comandanții subordonați sub Comandantul Suprem Aliat pentru Europa (SACEUR), NATO trebuie să înțeleagă strategic provocările pentru a se asigura că C2 nu devine o vulnerabilitate operațională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel