FMI a îmbunătăţit prognoza pentru acest an privind creşterea economică din Europa de Est cu 0,5 puncte procentuale, la 3,6%, iar la nivel mondial anticipează un avans mai rapid cu 0,2 puncte, de 4,4%, potrivit unei revizuiri a raportului World Economic Outlook publicat în octombrie.
Pentru 2012, estimarea referitoare la Europa de Est a fost majorată cu 0,2 puncte, la 4%, iar cea privind economia globală a fost menţinută la 4,5%. În zona euro, Fondul a menţinut la 1,5% prognoza aferentă acestui an, iar pentru 2012 a revizuit-o în scădere cu 0,1 puncte, la 1,7%, transmite Mediafax.
FMI a modificat în sens pozitiv, cu 0,2 puncte, avansul anticipat în acest an în Germania, la 2,2%, iar pentru 2012 a menţinut estimarea la 2%.
În cazul Franţei, instituţia financiară a menţinut prognoza la 1,6%, respectiv 1,8%.
Estimările referitoare la economia Marii Britanii au rămas neschimbate, la 2% pentru acest an şi 2,3% pentru cel viitor.
În Rusia, Fondul se aşteaptă la un ritm de dezvoltare de 4,5% în acest an, cu 0,2 puncte mai rapid, dar pentru 2012 a menţinut estimarea la 4,4%.
Economia Chinei va avansa cu 9,6% în acest an şi 9,5% în 2010, în conformitate cu prognoza publicată de FMI în octombrie.
Potrivit FMI, redresarea economică în două viteze continuă . În economiile avansate, încetinirea activităţilor economice a fost sub aşteptări, dar creşterea este sub potenţial, şomajul ridicat, iar noile tensiuni din statele periferice din zona euro contribuie la amplificarea riscurilor.
În multe dintre economiile emergente, activităţile sunt intense, apar presiuni inflaţioniste şi unele semne de supraîncălzire, parţial din cauza intrărilor mari de capital, potrivit FMI.
Creşterea economică mai puternică anticipată la nivel mondial reflectă activităţile economice peste aşteptări din a doua jumătate a anului trecut şi noile măsuri de stimulare adoptate în Statele Unite.
FMI avertizează că riscurile legate de redresare sunt în continuare ridicate, fiind necesare măsuri urgente, rapide şi cuprinzătoare pentru depăşirea crizei datoriilor din zona euro, dar şi pentru eliminarea dezechilibrelor bugetare şi refacerea sistemelor financiare din economiile avansate, la nivel general.
Aceste măsuri trebuie completate cu politici prin care să fie ţinute sub control presiunile de supraîncălzire a economiilor emergente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu