FMI a revizuit în scădere prognoza de creștere pentru economia globală.
Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit ușor în scădere prognoza de creștere pentru economia globală, de la o estimare în octombrie de 3% pentru 2019 și 3,4% pentru 2020 la un avans de 2,9% în 2019 și 3,3% în acest an, arată un raport de luni al FMI, citat de Reuters și AP.
Revizuirea estimărilor de creștere a fost pusă pe seama unei încetiniri mai puternice decât se aștepta inițial a economiei Indiei - 5,8% creștere în 2020 față de prognoza anterioară de 7% - și a altor economii emergente, însă FMI precizează în raportul său că acordul comercial parțial dintre Statele Unite și China ar putea indica o viitoare relansare a comerțului internațional și a activității din industria prelucrătoare, aceasta din urmă fiind în teritoriul contracției în ultimele 12 luni la nivel global.
Experții FMI arată că menținerea dobânzilor la niveluri foarte scăzute de către băncile centrale și reducerea tensiunilor comerciale vor impulsiona economia globală în următorii doi ani și vor ajuta la menținerea unei creșteri modeste, dar constante.
În acest moment, Fondul vede economia globală accelerând la 3,4% în 2021 de la un avans de 2,9% în 2019 și 3,3% în 2020. Un impuls de creștere de 0,5% pentru economia globală este reprezentat de efectul politicilor relaxate ale băncilor centrale. Federal Reserve, banca centrală americană, a redus anul trecut de trei ori dobânzile, sau costul împrumuturilor, și se așteaptă ca acestea să rămână la niveluri scăzute pentru viitorul apropiat.
Totodată, acordul comercial parțial și interimar dintre SUA și China, semnat săptămâna trecută, este așteptat să contribuie cu 0,2% la creșterea globală în acest an prin reducerea tarifelor vamale și efectul de îmbunătățire a sentimentului din mediul de afaceri.
Cu toate acestea, FMI avertizează că economia globală continuă să se confrunte cu o serie de riscuri printre care și posibilitatea ca tensiunile comerciale să se reamplifice. Totodată, spune FMI, multe din țări nu beneficiază de pe urma impulsului modest de creștere.
FMI mai prevede o încetinire a creșterii economice și în Statele Unite, de la 2,3% în 2019 la 2% în acest an și 1,7% în 2021, parțial pentru că impulsul pe care economia l-a primit prin tăierile de taxe din 2017 dispare din economie.
Economia Chinei va continua, de asemenea, să decelereze, prevede FMI - de la 6,1% anul trecut la 6% în 2020 și 5,8% anul viitor.
Creșterea economică în regiunea Europei de Est este așteptată să rămână robustă, în consolidare la circa 2,5% în perioada 2020-2021 de la 1,8% în 2019 și revizuită în creștere cu 0,1% față de prognoza anterioară, notează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News