Fondul Monetar Internațional nu renunță la noua Lege a Sănătății, pe care o așteaptă în acest an de la guvernul României. Șeful misiunii FMI în țara noastră a dat asigurări furnizorilor de produse medicale, cu care a avut o discuție, că nu va accepta ”trageri de timp”.
Alianța pentru Sănătate, o asociație a pacienților și a furnizorilor de produse medicale, după cum se autodefinește acest ONG, a participat la o întâlnire cu Jeffry Franks, pe tema reformei sanitare. Furnizorii au reproșat întârzierile cu care se achită facturile. În timp ce în Uniunea Europeană a intrat în vigoare o directivă care va aduce la 30 de zile termenele de plată, guvernul României a prelungit cu încă 90 de zile acest proces. Astfel, se ajunge la blocaj financiar și creșterea costurilor. Potrivit APSR, Jeffry Franks a recunoscut problema și i-a asigurat pe furnizori că se încearcă o reducere a termenelor de plată. Dar, în momentul de față, așa cum arată bugetul, Franks nu vede posibil acest lucru.
Schimbarea, în cel mai scurt timp posibil
La plângerea reprezentanților pacienților, care susțin că sunt inegalități mari în repartizarea fondurilor între județe, Franks a precizat că tocmai acesta este motivul pentru care trebuie schimbată legea. Schimbarea ar trebui să se producă în cel mai scurt timp posibil, șeful misiunii FMI declarând că îi este clar că nu se mai poate lucra în forma actuală.
Cât privește termenul de introducere a noii legi, Jeffrey Franks s-a arătat foarte îngrijorat că s-ar putea trage prea mult de timp cu elaborarea textului legislativ. Șeful delegației FMI consideră că aceasta lege trebuie gândită, discutată și elaborată cu toți cei implicați. În acest sens , Franks a facut apel la toți participanții la întâlnire, să se implice prin organizațiile pe care le reprezintă în procesul de elaborare a noii legi a Sănătății.
Afirmațiile lui Franks nu țin cont de decizia UDMR, care a fost luată ulterior discuțiilor. Liderii Uniunii au stabilit că nu vor accepta schimbarea legilor electorale și a Legii Sănătății, în acest an electoral. Doar ministrul Ritli are dreptul de a iniția, în guvern, procesul legislativ.
Misiunea FMI sau autoritățile nu au prezentat propria versiune despre discuțiile cu grupurile de interese din domeniul sanitar
Citește integral comunicatul Alianței pentru Sănătate.
Citește și:
Încă o victorie după Piața Universității: guvernul trece co-plata pe linie moartă
Emil Boc: Legea sănătăţii este prioritară şi va fi aplicată din acest an
Ladislau Ritli: Posturile din sănătate ar putea fi deblocate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News