Potrivit analizei Fondului Monetar Internațional, odată cu criza ucraineană au apărut noi riscuri. Cel mai îngrijorător este oprirea gazului rusesc: „Ar provoca pierderi semnificative pentru multe economii”. Prognoze proaste și pentru Marea Britanie
Războiul din Ucraina „va avea consecințe economice grave pentru Europa, care a avut loc atunci când redresarea după pandemie era încă incompletă”. Așa a afirmat Fondul Monetar Internațional, subliniind că odată cu războiul „au apărut noi riscuri. Cel mai îngrijorător este oprirea bruscă a fluxului de energie din Rusia, care ar provoca pierderi semnificative pentru multe economii”, potrivit Rai News.
Pentru „unele dintre cele mai mari economii europene precum Franța, Germania, Regatul Unit și Italia”, „se așteaptă o creștere trimestrială foarte slabă sau negativă la jumătatea anului 2022”, continuă FMI, subliniind că acest „recul în redresare este ascuns în previziunile anuale de creștere „care sunt afectate de revenirea din 2021.
FMI a prognozat un PIB pentru Italia de + 2,3% anul acesta, + 1,7% în viitor și + 1,3% în 2024. Managerul Departamentului UE al FMI, Alfred Kammer, precizează: economii precum „Franța, Germania, Italia și Marea Britanie sunt de așteptat să crească sau chiar să se contracte pentru două trimestre consecutive în acest an”.
Europa ar putea fi capabilă să facă față unei întreruperi de gaz din Rusia dacă nu ar dura mai mult de șase luni, dar o oprire mai lungă, de un an, ar afecta țările cu cerere maximă în iarna viitoare și ar forța raționalizarea în fața creșterii prețurilor. exacerbată.
Potrivit analizei FMI, o oprire generală a gazului rusesc ar elimina anul viitor 3 puncte procentuale de creștere din UE în ansamblu, dar cu efecte mai grave asupra țărilor mai expuse, cu 6 puncte din PIB mai puțin pentru Germania.
FMI repropune previziunile de creștere recent actualizate în World Economic Outlook.
Noi riscuri au apărut din război. Un război prelungit ar crește numărul de refugiați, ar agrava blocajele din lanțurile de aprovizionare și ar adăuga presiune asupra inflației prin exacerbarea pierderilor de producție.
Cele mai îngrijorătoare riscuri ar fi cele ale opririi aprovizionării cu energie din Rusia, ceea ce ar provoca pierderi semnificative de producție în special în multe economii din Europa Centrală și de Est, ar înrăutăți blocajele din lanțurile de aprovizionare și ar adăuga presiune asupra inflației prin exacerbarea pierderilor de producție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News