Economia Spaniei este supusă în continuare la riscuri majore, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional. Fondul felicită Spania, în raportul publicat miercuri, pentru măsurile adoptate, ce au permis reducerea deficitului bugetar de la 11,1% din PIB în 2009, la 9,2% în 2010 şi, probabil, la 6% în acest an. Proiecţia pentru acest an este la îndemâna Spaniei, spun cei de la FMI, dacă nu se materializează riscurile pe termen scurt, altfel ar trebui luate măsuri adiţionale.
Mai e şi pericolul ca guvernele regionale să depăşească ţintele de deficit bugetar, aşa cum au mai făcut şi în trecut. Despre datele raportate de guvernele locale, FMI spune că ar trebui să fie mai transparente, scrie money.ro.
Guvernul spaniol a început de anul trecut un program de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar. Premierul José Luis Rodríguez Zapatero anunţa în mai 2010 tăiarea investiţiilor cu 6 miliarde euro, reducerea cheltuielilor autorităţilor locale cu 1,2 miliarde euro, reducerea cu 5% a salariilor bugetarilor, îngheţarea pensiilor, tăierea alocaţiei de 2.500 euro pentru naşterea copilului, majorarea unor impozite şi altele asemenea.
Cea mai mare problemă pe termen scurt a spaniolilor este ca riscul suveran perceput de investitori să crească, mai ales prin contagiune. Asta se traduce prin dobânzi mai mari la împrumuturi, în condiţiile în care Spania depinde de pieţele financiare pentru finanţarea datoriei publice. Deja, obligaţiunile spaniole cu scadenţa la 10 ani au bătut recordul săptămâna trecută la un randament de 5,65% pe an, iar acum au o dobândă de 5,5%. În jurul anului trecut purtau o dobândă de 4%, astfel că evoluţiile din ultima perioadă sunt ameninţătoare pentru Spania, ţară despre care se spune că e prea mare să fie salvată de la faliment (too big to bail). Datoria publică a ibericilor era de 638 miliarde euro la sfârşitul lui 2010 , şi bailout-urile Greciei, Irlandei şi Portugaliei ar părea nesemnificative pe lângă un bailout al Spaniei.
Dincolo de efectul asupra finanţării deficitului public, efectele creşterii percepţiei riscului s-ar simţi şi la nivelul sistemului bancar, unul foarte mre,lucru ce s-ar vedea şi în economia reală, prin scăderea volumului creditului.
Sectorul financiar este în continuare sub presiune, deşi băncile au trecut printr-un val de consolidări şi s-au făcut ceva injecţii de capital. Este greu pentru băncile spaniole să adune bani, date fiind ratingurile de credit proaste, mai ales în cazul băncilor de economii (cajas). Apoi, FMI spune că nu există siguranţa că pierderile survenite din sectorul imobiliar sunt recunoscute pe deplin, iar acestea s-ar putea adânci în continuare, pentru că piaţa va mai cădea moderat o vreme.
Dacă riscul suveran nu se materializează prea curând sub imboldul contagiunii venite de la greci, Spania rămâne cu o mare problemă pe termen mediu, spun cei de la FMI: “o rată a şomajului inacceptabil de ridicată”.
21% din populaţia activă a Spaniei este şomeră. Numărul celor fără un loc de muncă a continuat să crească de la începutul crizei, iar Fondul se aşteaptă ca rata şomajului să scadă doar moderat pe termen mediu şi să rămână mult deasupra mediei Uniunii Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu