Mecanismul European de Stabilitate (ESM) - fondul de salvare al zonei euro - ar putea fi în ultimă instanţă transformat într-o versiune europeană a Fondului Monetar Internaţional (FMI), a afirmat Şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, într-un interviu acordat ediţiei de luni a publicaţiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), transmite Reuters.
"Cred că ar fi de înţeles pe termen mediu spre lung transformarea ESM într-un FMI european", a explicat Jeroen Dijsselbloem.
Aceasta înseamnă că "troika" - actualii creditori ai Greciei - Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI vor trebui să fie disociate pe termen mai lung, susţine şeful miniştrilor de Finanţe din zona euro.
Şi ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble a propus transformarea ESM într-un FMI european, pentru îmbunătăţirea gestionării crizelor din regiune
"BCE se simte din ce în ce mai inconfortabil în rolul său din troika şi în mod îndreptăţit se întâmplă asta, cred eu. Pe de altă parte, CE are alte probleme importante pe care să se concentreze", consideră Dijsselbloem.
Acesta a adăugat că ESM ar trebui "să acumuleze expertiza tehnică pe care doar FMI o deţine în acest moment".
Declaraţiile lui Jeroen Dijsselbloem vin într-un moment în care Guvernul de la Atena este în mijlocul negocierilor cu reprezentanţii creditorilor internaţionali pentru a finaliza cea de-a doua revizuire a acordului de asistenţă convenit anul trecut. Creditorii reclamă noi măsuri de austeritate pentru 2019 şi 2020, în schimbul eliberării unor noi tranşe din programul de 86 de miliarde de euro, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News