Fondul Monetar Internațional este îngrijorat de criptomonede, în special pentru că piața crește într-un ritm atât de semnificativ, iar reglementările nu urmează acest ritm, scrie CNBC.
Valoarea totală de piață a tuturor activelor cripto a depășit 2.000 de miliarde de dolari în luna septembrie a acestui an - ceea ce reprezintă un salt de 10 ori față de nivelurile înregistrate la începutul anului 2020, arată datele colectate de FMI.
Evan Papageorgiou, un șef de divizie adjunct la FMI, a declarat pentru CNBC în octombrie că "ecosistemul cripto a crescut semnificativ... Procesul arată o rezistență remarcabilă, dar au existat și unele teste de stres interesante".
Una dintre problemele pe care FMI le-a evidențiat este că multe dintre persoanele și instituțiile financiare care tranzacționează aceste active "nu au practici operaționale, de guvernanță și de risc solide".
Ca atare, Fondul a afirmat că consumatorii sunt în pericol, adăugând că există pur și simplu "o informare și o supraveghere inadecvate" în acest spațiu. În plus, acesta consideră că activele criptografice creează unele "lacune în materie de date" și "pot deschide uși nedorite pentru spălarea banilor, precum și pentru finanțarea terorismului".
Autoritatea de reglementare financiară din Regatul Unit, FCA, a avertizat cu privire la legătura dintre social media și investițiile în cripto-monede.
"Influencerii din social media sunt plătiți în mod obișnuit de escroci pentru a-i ajuta să pompeze și să arunce noi token-uri pe baza unor pure speculații. Unii influenceri promovează monede care pur și simplu nu există deloc", a declarat Charles Randell, președintele FCA, într-un discurs din septembrie.
El a adăugat că, din cauza caracterului nou al acestei tehnologii, "nu am văzut ce se va întâmpla pe parcursul unui ciclu financiar complet. Pur și simplu nu știm când sau cum se va termina această poveste, dar - ca în cazul oricărei speculații noi - s-ar putea să nu se termine bine".
Kim Kardashian, o celebritate cu peste 200 de milioane de urmăritori pe Instagram, a fost plătită pentru a face publicitate unui token criptografic pe contul ei la începutul acestui an. Criticii au evidențiat cât de puține detalii se cunoșteau despre dezvoltatorii ethereummax, moneda căreia i-a făcut reclamă. "Acesta nu este un sfat financiar, ci împărtășesc ceea ce mi-au spus prietenii mei despre tokenul ethereum max!", se arată în postarea lui Kardashian. Ea a adăugat diferite hashtag-uri, inclusiv #ad, care este necesar pentru a dezvălui că postarea ei este plătită.
Alți utilizatori de social media cu un număr mare de urmăritori au făcut, de asemenea, reclamă activelor criptografice pe conturile lor.
O problemă suplimentară pentru factorii de decizie politică este faptul că tinerii sunt foarte interesați de această piață și fac adesea primele lor investiții în criptomonede, folosind împrumuturi și carduri de credit pentru a face acest lucru.
Datele publicate de FCA în iunie au arătat că aproximativ 2,3 milioane de persoane din Regatul Unit dețin criptomonede. 14% dintre aceștia folosesc credite pentru a le achiziționa, iar 12% dintre ei cred că vor fi protejați de FCA în cazul în care lucrurile merg prost. Însă FCA a declarat că nu îi va proteja.
Un sondaj efectuat în iulie pe 1.000 de adulți din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani a arătat că 27% dintre ei au folosit carduri de credit pentru a investi în cripto meme dogecoin, 17% au folosit împrumutul lor de student și 12% au spus că au folosit alte tipuri de împrumuturi.
Acest lucru ar putea deveni o sabie cu două tăișuri, deoarece investitorii s-ar putea confrunta cu pierderi și apoi ar putea să munceasc din greu pentru a rambursa împrumuturile și creditele pe care le-au luat pentru a face acele investiții.
Potrivit FMI, autoritățile naționale de reglementare ar trebui să depună eforturi pentru a avea reguli comune la nivel global pentru îmbunătățirea supravegherii transfrontaliere și, deoarece este un domeniu atât de nou, să facă presiuni pentru standardizarea datelor, potrivit Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News