Urmărește emisiunea live


FMI se aşteaptă la o creştere anemică prelungită în zona euro şi cere BCE să adopte noi stimulente

Economia zonei euro se confruntă cu riscuri în creştere din direcţia tensiunilor comerciale, Brexitului şi Italiei, a apreciat joi Fondul Monetar Internaţional în raportul său anual publicat la finalul consultărilor pe Articolul IV, în care se declară favorabil planurilor Băncii Centrale Europene de a introduce noi stimulente, transmite Reuters. 

În acest raport, Fondul susţine că planurile BCE de a menţine o politică monetară relaxată sunt 'vitale' în condiţiile în care zona euro se confruntă cu o 'o perioadă prelungită de creştere economică şi inflaţie anemică'.

Potrivit estimărilor FMI, economia zonei euro va încetini până la 1,3% în acest an, după un avans de 1,9% în 2018, urmând să îşi revină uşor până la o creştere de 1,6% în 2020. Prognozele FMI sunt uşor mai bune decât cele publicate miercuri de Comisia Europeană, Executivul UE, potrivit căreia zona euro va înregistra o creştere de 1,2% în acest an şi un avans de 1,4% în 2020.

Cu toate acestea, Fondul avertizează că riscurile se înmulţesc ca urmare a tensiunilor comerciale globale, a incertitudinii referitoare la modul în care se va face ieşirea Marii Britanii din UE şi a vulnerabilităţii provocate de datoria mare a Italiei, din care o mare parte este deţinută de băncile italiene. Deşi randamentele pentru obligaţiunile italiene au scăzut recent, o modificare a sentimentului pieţelor nu poate fi exclusă.

O astfel de modificare ar putea forţa Guvernul Italiei să adopte măsuri de înăsprire fiscală şi există riscul răspândirii şi la alte ţări din zona euro, susţine FMI. De asemenea, FMI prognozează că inflaţia în zona euro va rămâne departe de ţinta de 2% a BCE, cel puţin până în 2022, preconizând o rată a inflaţiei de 1,3% în acest an, în linie cu estimările BCE. 'Ratarea ţintei de inflaţie impune o politică monetară relaxată prelungită' susţine FMI, care a salutat planurile BCE de a menţine costul creditului la un nivel redus.

În cazul unei noi înrăutăţiri a aşteptărilor privind inflaţia, FMI susţine că ar putea fi nevoie de noi măsuri de relaxare, iar acestea ar putea include un nou program de achiziţie de active.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel