Delegaţia Fondului Monetar Internațional (FMI) a discutat vineri cu guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu, pentru a căuta soluţii care să stopeze căderea leului, fiind vorba de un scenariu provizoriu.
În cazul în care tensiunile din Grecia continuă şi situaţia se înrăutăţeşte, practic, expunerile băncilor, şi mai exact cu până la 15% din aceşti banii pe care băncile îi au în România, vor pleca din ţară, ceea ce se va simţi indirect pe curs, scrie RTV.net
În această situație, cu cât avem mai puţin euro pe piaţă cu atât moneda europeană este mai scumpă, ceea ce va determina noi maxime istorice, atunci când este vorba de cursul euro-leu.
De asemenea, un scenariu apocaliptic pentru România ar fi şi cel referitor la estimarea de creştere economică, care s-ar putea înjumătăţi pentru acest an, în principal, din cauza secetei care a pus la pământ agricultura, ceea ce va determina, potrivit sindicaliștilor, scumpiri masive ale preţurilor alimentelor din toamnă.
Reprezentanţii sindicatelor au vorbit despre o estimare de creştere economică de 0,7%, asta în condiţiile în care cea oficială anunţată de statul român este de 1,5%.
Cursul euro a coborât, vineri, spre 4,64 lei/euro, după ce la jumătatea sesiunii a atins un nou record istoric, de 4,6510 lei/euro, în timp ce valutele din regiune afişau câştiguri de circa 1%, pe fondul datelor pozitive privind piaţa muncii din SUA.
Euro era cotat aproape de 4,62 lei/euro, în debut, iar în prima parte a zilei cotaţiile au urcat treptat, deşi banca centrală a fost prezentă în piaţă prin vânzări de euro, astfel că rata de schimb a atins un nou maxim istoric, de 4,6510 lei/euro, unii dealeri afirmând că cererea de euro a venit în principal din partea clienţilor comerciali şi de retail, care au cumpărat valută îngrijoraţi că leul va continua deprecierea.
Potrivit majorității dealerilor bancari, leul va rămâne sub presiune în perioada următoare, din cauza tensiunilor politice.
Referinţa BNR pentru euro a urcat vineri la un nou record istoric, de 4,6481 lei/euro, într-o piaţă în care banca centrală a intervenit indirect prin vânzări de euro pentru a contracara deprecierea leului.
Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la începutul anului, de la 4,3197 lei/euro, însă moneda națională s-a depreciat accentuat de la începutul lunii iulie, cu până la 4,4%, din cauza instabilității politice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu