FMI și UE au suspendat revizuirea programului de finanțare pentru Ungaria, convenit în 2008, avertizând că guvernul de la Budapesta trebuie să adopte măsuri dure pentru reducerea deficitului bugetar, informează Reutres. În urma suspendării discuțiilor, Ungaria nu va mai avea acces la o finanțare de 25,1 miliarde dolari. Negocierile cu FMI și UE ar fi trebuit să se încheie la începutul săptămânii viitoare, iar analiștii apreciază că forintul ar putea suferi luni o depreciere rapidă din cauza incertitudinilor legate de acordul stand-by. Ungaria intenţiona să folosească fondurile rămase ca pe o facilitate de siguranţă, întrucât statul se finanţează de pe pieţele internaţionale încă de anul trecut. Țara este vulnerabilă din cauza datoriei publice mari, de 80% din PIB, și a dependenței de finanțarea externă
Noul guvern de centru-dreapta al Ungariei, care a preluat puterea după alegerile din aprilie, dorește o extindere a actualului acord cu finanțatorii internaționali până la sfârșitul anului 2010, urmat de un nou acord de tip precautionary pentru 2011 și 2012. Ungaria vrea să reia negocierile, a afirmat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy. Şeful misiunii de evaluare a FMI la Budapesta, Christoph Rosenberg, a semnalat că Fondul vrea mai mult referitor la bugetul pe anul următor.
Şi România a trebuit să adopte măsuri dure de austeritate luna trecută pentru a obţine o nouă tranşă din acordul de împrumut cu FMI şi pentru a reasigura investitorii, notează Reuters, citat de Mediafax. România are în derulare un acord stand-by în valoare de 20 de miliarde de euro cu FMI, UE şi alţi creditori internaţionali, la fel ca Ungaria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu