EXCLUSIV  FNGCIMM, garanţii de miliarde de lei în primele 9 luni. Dumitru Nancu anunță cel mai mare profit din istorie

Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels

Dumitru Nancu, director General F.N.G.C.I.M.M. S.A. – IFN, a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, câte garanţii au fost acordate în 2022, dar şi cum stă F.N.G.C.I.M.M. S.A. – IFN la creditele neperformante. 

"Suntem, practic, la sfârşitul trimestrului III şi avem indicatori economici foarte buni. În primele nouă luni ale anului, am realizat un profit de 121 milioane lei, cel mai mare din istorie la acest moment, mai mare faţă de anul trecut. Ca număr de garanţii, până în prezent s-au dat 54.000 de garanţii, în valoare de 12 miliarde lei. Instituţiile financiar-bancare, adică băncile, au creditat în 2022 doar cu 15 miliarde", a declarat Dumitru Nancu. 

"De unde rezultă profitul?", a intervenit Val Vâlcu. 

"Din comisionul de garantare. Tot ce se garantează are un comision de garantare, care poate varia între 0,8% şi maximum 2%. Pentru start-upuri, conform directivei europene, comisionul este fix, de 3%", a mai spus directorul FNGCIMM. 

"Faptul că are profit înseamnă că nu dau greş aceste garanţii", a punctat moderatorul. 

"Suntem societate comercială şi, ca orice societate comercială, funcţionăm în baza legii 31. În primul rând, trebuie să ne îndeplinim obiectivul pentru care am fost finanţaţi, unul dintre obiective fiind realizarea profitului. Profitul este direct proporţional cu suma pe care o garantezi", a precizat Nancu. 

Credite neperformante. Nancu: Avem un raport subunitar

"Vă dau un exemplu. La creditele IMM Invest suntem deja în anul 3. Am avut plăţi în anul 2 de 8 milioane lei la valoarea totală a creditelor. S-au acordat credite de 40 de miliarde lei, şi s-au plătit 8 milioane în 2021. Anul acesta am plătit în jur de 12 milioane lei. Deci este insignifiant. 

Aceste credite neperformante au fost plătite din capitalul de risc. În momentul în care se acordă o garanţie, în afară de comisionul de garantare, se ia şi un comision de risc, din care se plătesc eventualele credite neperformante. În momentul acesta, practic, avem un raport subunitar. La 43 de miliarde credite au fost plăţi de 22 milioane lei. Bineînţeles, ne aflăm la jumătatea implementării. IMM Invest a început în iunie 2020 şi intrăm în cel de-al treilea an pe garanţiile acordate atunci! ", a concluzionat Dumitru Nancu. 

Youtube video image

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum și creării și susținerii de locuri de muncă, funcționând ca o societate comercială pe acțiuni, cu acționar unic statul român, sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României.

Garanția FNGCIMM SA - IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar și se emite la solicitarea instituțiilor finanțatoare partenere, pentru finanțări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanțator.

FNGCIMM SA - IFN colaborează cu cele mai importante instituții financiare în baza unor convenții de lucru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel