Românii încă lasă bani grei la xerox, unde o simplă copie ajunge să coste 1 leu. În acest sens, autoritățile locale se încăpățânează să se acopere de dosare prăfuite și să ceară copii după copii, ”de la xerox-ul de lângă”. O inițiativă legislativă ar urma să pună capăt acestor situații și-n plan local.
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a spus, în cadrul emisiunii DCNews, că una dintre temele sale ”preferate” este reprezentată de cazierul judiciar, pe care românii, în acest moment, trebuie să meargă să-l ia fizic de la secțiile de poliție: ”Ai 2,5 milioane de drumuri anuale până la secția de poliție ca să scoatem o simplă hârtie, în baza copiei de pe buletin”.
Despre legea în baza căreia statul nu mai are voie să ceară copii de pe buletin sau certificatul de naștere, de exemplu, celebrele ”copii la copii”, întrebat de către analistul politic Bogdan Chirieac, ministrul Sebastian Burduja a declarat, în interviul acordat DCNews, că legea este în vigoare, dar nu prevede sancțiuni: ”De parcă ar trebui să trăim în țara în care dacă ceva nu este sancționat înseamnă că legea devine opțională” a remarcat Sebastian Burduja, co-inițiator.
”Instituțiile de nivel național - ministere, agenții- nu ar trebui să vă mai ceară copie de pe buletin” a venit cu precizări Sebastian Burduja, care a lămurit că a depus o inițiativă legislativă complementară prin care prevederea - interdicția de a solicita copii - se va extinde și la autoritățile locale.
”Avem și o interdicție de a avea xerox-uri în incintă și de a cere oamenilor bani să-ți fotocopiezi documentele” a spus ministrul Digitalizării. Lider al PNL Sector 1, Sebastian Burduja a afirmat că a trăit recent o astfel de experiență, chiar la Primăria Sectorului 1, unde a trebuit să-și facă o copie după buletin, pentru care a plătit 1 leu. În plus, pentru a avea un pix la dispoziție pentru a completa formularul, a trebuit să plătească încă 2 lei. Ministrul a subliniat că ”A trebuit să plătesc 1 leu ca să fac o copie după buletin și a trebuit să plătesc 2 lei ca să obțin un pix, pentru că nu aveau pixuri disponibile să-mi completez formularul pe hârtie, m-au trimis la xerox-ul din incinta Direcției de Taxe și Impozite de la Piața Amzei. Nu este vorba de sumă, 1 leu, 2 lei orice român găsește, dar principiul ca-n anul 2022, o primărie, respectiv a Sectorului 1, cel mai bogat sector al Capitalei, să-ți ceară bani pentru a face copii de pe acte și pentru un pix, mi se pare absurd” a mai spus ministrul, în interviul acordat DCNews.
Vezi mai mult de la minutul 18:46:
Naşteri, înmatriculări auto, căsătorii, divorţ - totul se digitalizează la MAI
"Deşi noi suntem Ministerul Digitalizării, marile proiecte de digitalizare sunt la ministerele de linie. Ministerul de Interne se ocupă de digitalizarea evenimentelor de viaţă, cum spun ei. Naşteri, înmatriculări auto, căsătorii, divorţ. Toate aceste lucruri ar trebui să fie online până la finalul anului viitor, este calendarul asumat la nivel european. Citește mai mult aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci