Fobia de mâncare, o problemă reală. Un puști a trăit un deceniu doar cu două alimente

Fotografie creată de Kampus Production, de la Pexels
Fotografie creată de Kampus Production, de la Pexels

De un deceniu, Ashton, un puști de 12 ani din Norfolk, Marea Britanie, se confruntă cu o mare problemă de sănătate - fobia de mâncare.

Boala se numește ARFID (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder) și afectează mai ales copiii. Părinții au trăit un coșmar văzând că micuțul nu mănâncă decât iaurt și pâine și aceste alimente doar de la un anumit brand.

Mama puștiului crede că fobia lui s-a activat când era bebeluș, din cauza faptului că a avut reflux gastroesofagian. Acesta ar fi un declanșator al ARFID.

Copilul a mâncat doar pâine albă și iaurt cu căpșune și banane de la o anumită firmă, mereu aceeași. Era imposibil fizic pentru el să mănânce orice altceva și avea atacuri de panică îngrozitoare.

Familia nu a avut niciodată o masă de Crăciun pentru că băiatul nu suporta mirosul preparatelor.

”A fost un coșmar. Am fost la un nutriționist, o pierdere de vreme pentru că știam ce trebuie să mănânce, dar îi era o teamă inexplicabilă de mâncare. Nu ne-au înțeles și toți ne-au spus că problema se va rezolva. Însă acum a crescut și vrea și el să mănânce cu colegii, nu vrea să fie diferit”, a zis mama lui Ashton care a spus că băiatul a refuzat să meargă la multe petreceri aniversare de teama să nu râdă cineva de el.

Acum, Ashton a început să introducă alimente noi în dieta sa cu ajutorul lui Felix Economakis, specialist în tratarea unor astfel de tulburări. Băiatul mănâncă sandvișuri cu șuncă, friptură, Pringles, dar și produse de la McDonald's.

Ce este fobia de mâncare cunoscută drept ARFID

ARFID este cunoscută sub denumirea de ”boala copiilor mofturoși”. De fapt, este o formă gravă de tulburare de alimentație, asemănătoare cu anorexia și bulimia. Printre simptomele bolii se numără lipsa de interes pentru mâncare, scăderea în greutate, evitarea alimentelor pe bază de textură.

Persoanele care au ARFID au fobie de mâncare pentru că o asociază cu experiențe neplăcute sau traumatizante din copilărie, cum ar fi vărsături severe sau reflux gastric.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel