Serviciile sanitare ruse au anunţat că au demarat o campanie de depistare a ciumei bubonice în rândul populaţiei de rozătoare din republica Bureatia, o regiune care are graniţă comună cu Mongolia, unde câteva cazuri au fost confirmate recent, informează AFP.
O regiune din Rusia testează populaţiile de rozătoare după apariţia unor cazuri de ciumă bubonică în Mongolia
'Populaţii de rozătoare au fost testate în zonele frontaliere cu Mongolia pentru a detecta prezenţa bacteriei pestei', au anunţat reprezentanţii filialei locale din cadrul Agenţiei sanitare ruse Rospotrebnadzor, într-un comunicat publicat pe site-ul său oficial.
'Până acum, rezultatele testelor serologice, bacteriologice şi PCR (teste prin reacţie de polimerizare în lanţ) efectuate în 2020 pentru a detecta o eventuală prezenţă a antigenului ciumei au fost negative', au adăugat ei.
Agenţia sanitară rusă recomandă totuşi agenţiilor turistice să îi informeze pe călători în privinţa riscurilor asociate ciumei. În urma închiderii frontierelor din cauza epidemiei declanşate de noul coronavirus, riscurile de propagare a ciumei bubonice provin mai ales de la posibile focare epizootice ruse din Altai, în regiunea Baikal şi în republica siberiană Tuva, conform aceleiaşi agenţii. Însă maladia ar fi putut fi de asemenea importată prin intermediul rozătoarelor provenite din China sau din Mongolia.
Autorităţile ruse au cerut în această săptămână populaţiilor locale să nu mai vâneze şi să consume marmote, după descoperirea unor cazuri de ciumă bubonică în cele două ţări cu care se învecinează. Două cazuri de ciumă bubonică au fost confirmate săptămâna trecută în provincia mongolă Khovd, pacienţii fiind doi fraţi care au mâncat carne de marmotă. Un al treilea caz suspect în Mongolia, care îl vizează pe un adolescent de 15 ani, a fost semnalat luni.
În nordul Chinei, autorităţile din oraşul Bayannur, situat în regiunea autonomă Mongolia Interioară, au descoperit un caz de ciumă bubonică la un cioban, weekendul trecut. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi că urmăreşte cu atenţie cazuri
le de ciumă bubonică din China, subliniind că situaţia actuală nu prezintă un risc sporit şi este 'bine administrată'. Ciuma bubonică, cunoscută şi sub numele de 'Moartea Neagră' în Evul Mediu, este o boală extrem de infecţioasă şi adeseori fatală, fiind răspândită mai ales de rozătoare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News