Focar de gripă aviară în Teleorman! ANSVSA cere ajutorul fermierilor

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Un nou focar de gripă aviară a fost descoperit în județul Teleorman.

Un focar secundar de gripă aviară a fost diagnosticat marţi la o gospodărie din judeţul Teleorman, cu 42 de păsări, acesta fiind în apropiere de exploataţia unde a fost confirmat focarul primar din localitatea Ţigăneşti, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

"Azi, 31 octombrie, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare H5N1 la doua probe prelevate de la doua păsări moarte, dintr-o gospodărie aflată în imediata proximitate a exploataţiei unde a fost diagnosticat focarul primar, din localitatea Ţigăneşti, judeţul Teleorman. Având în vedere că această gospodărie se află la o distanţă de 130 de metri de locul unde a fost diagnosticat focarul primar, acesta este considerat focar secundar de influenţă aviară", se arată în comunicatul ANSVSA.

Conform procedurilor, cele 42 de păsări (23 de raţe şi 19 găini) din gospodărie au fost ucise, cadavrele au fost ecarisate prin îngropare împreună cu resturile de furaje şi aşternuturile contaminate. După îndepărtarea cadavrelor şi a deşeurilor în gospodăriile afectate au fost finalizate primele dezinfecţii.

Autoritatea precizează că se menţin măsurile pentru combaterea şi stingerea focarelor de gripă aviară adoptate de Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Teleorman. "Măsurile prevăzute în decizia CLCB se vor menţine cel puţin treizeci de zile de la data încheierii operaţiunilor preliminare de curăţare şi dezinfecţie a exploataţiilor infectate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă", transmite ANSVSA.

Potrivit sursei citate, ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel