Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit, sâmbătă, pentru a aproba Planul de măsuri după apariţia unui focar de pestă porcină africană într-o exploataţie agricolă situată în marginea vestică a satului Traian, comuna Braniştea, ca urmare a confirmării suspiciunii, potrivit buletinelor de analiză emise de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău, se arată într-o informare transmisă de Instituţia Prefectului Galaţi.
Conform prevederilor legale, s-a aplicat măsura sacrificării prin ucidere preventivă a celor opt porci din exploataţie şi s-a decis interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte susceptibile de a transmite boala şi punerea sub supraveghere clinică a suinelor din localitatea Traian.
Pentru limitarea răspândirii bolii, se interzice organizarea de pieţe sau târguri de animale şi păsări pe raza localităţii, toţi porcii din localitate vor fi ţinuţi închişi în curţi, fără acces la păşunat sau bălţi, iar cazurile de îmbolnăvire sau moarte vor fi anunţate imediat medicului veterinar.
Confirmarea prezenţei virusului pestei porcine la doi porci mistreţi găsiţi morţi în Pădurea Gârboavele, din apropierea municipiului Galaţi, a fost făcută la începutul săptămânii. Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi(AJVPS) Galaţi a început operaţiunea de ucidere a celor aproximativ 40 de porci mistreţi care trăiesc pe fondul de vânătoare respectiv.
În judeţul Galaţi au fost descoperite, de la începutul anului, alte trei focare de pestă porcină africană, fiind sacrificaţi 78 de porci. De asemenea, în fondurile de vânătoare de la Suceveni, Adam şi Zătun au fost ucişi 31 de mistreţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu