Focare de boala limbii albastre, în Argeș

Două focare de boala limbii albastre au fost confirmate în judeţul Argeş. Animalele bolnave sunt în număr de cinci și au fost izolate şi puse sub tratament, iar zonele de focar sunt monitorizate de către autorităţile sanitar-veterinare.

Potrivit datelor furnizate, luni, de Prefectura Argeş, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Argeş a confirmat existenţa a două focare de febră catarală ovină, cunoscută sub denumirea de "boala limbii albastre", conform Mediafax.

Unul dintre focare a fost depistat în comuna Cocu, unde au fost identificate patru animale bolnave, iar celălalt în comuna Călineşti, unde un animal a fost diagnosticat cu boala limbii albastre. Toate cele cinci animale sunt izolate şi se află sub tratament, precizează reprezentanţii Prefecturii Argeş.

Autorităţile din Argeş au activat Centrul local de combatere a bolilor şi au pus în aplicare planul de măsuri pentru prevenirea de noi focare. Astfel, conform acestui plan s-a instituit zonă de protecţie pe o rază de o sută de kilometri în jurul focarelor confirmate şi s-a dispus efectuarea unui recensământ al animalelor ce ar putea fi afectate de această boală, respectiv oi, capre şi bovine.

Autorităţile sanitar-veterinare vor monitoriza târgurile de animale şi pieţele din întreg judeţul, pentru a preîntâmpina comercializarea unor animale purtătoare ale virusului şi transmiterea acestuia în alte zone din judeţ.

CITEȘTE ȘI: ANSVSA, în stare de alertă: Boala limbii albastre, depistată în România

Întrucât boala se transmite de la animale prin înţepăturile de ţânţari, recomandările făcute primăriilor din localităţile în care au fost confirmate focare pentru a fi aduse la cunoştinţa tuturor cetăţenilor sunt acelea de a efectua dezinsecţii şi dezinfecţii în grajduri şi în locurile în care sunt adăpostite animalele, dar şi toaletări ale zonelor cu vegetaţie crescută care pot atrage insectele ce transmit virusul, precizează Prefectura Argeş.

Potrivit ANSVSA, "Boala limbii albastre" nu afectează omul, dar produce pagube economice, datorate costurilor eradicării bolii, despăgubirea animalelor ucise, cheltuieli legate de activităţile de eradicare a bolii, pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel