Te pregătești să iei avionul spre vacanța de vis? Ai grijă pe ce pui mâna atât în avion, cât și în aeroport. Din cauza numărului mare de pasageri și a circulației închise a aerului, aeroporturile și avioanele sunt focare de microbi.
În cadrul unui studiu comandat de o companie de turim s-au colectat 26 de probe din locuri diferite din patru avioane și trei aeroporturi din SUA. S-a ajuns la concluzii suprinzătoare.
Măsuțele din avion găzduiesc cei mai multe microorganisme, mai exact 2.155 de unități coloniale pe circa 6 centimetri pătrați. Recomandarea specialiștilor este să evitați contactul direct al mâncării cu măsuța.
Pe locul al doilea se află distribuitoarele de apă din aeroport, urmate de ventilatoarele de deasupra pasagerilor din avion.
Pe patru sunt toaletele din avion, cu un nivel al microbilor mai mare decât au toaletele de acasă.
Centurile de siguranță ocupă poziția a cincea. Pe locul șase sunt clanțele de la ușile toaletor din aeroport.
Experții atrag atenția că problema bacteriilor periculoase, cum ar fi E. coli, nu o reprezintă toaletele din avion și aeroporturi, care sunt curățate de obicei frecvent.
Principalele focare de microbi sunt scaunele din avion, centurile și ventilatoarele. Acestea nu sunt curățate aproape deloc, în timp ce măsuța este curățată superficial abia la sfârșitul zilei.
Un motiv, susțin specialiștii, este faptul că între procedurile de îmbarcare, timpul este mult prea scurt ca echipajul de zbor să se ocupe și de curățenie.
Telefoanele mobile sunt la finalul clasamentului în ceea ce privește contaminarea cu microbi, potrivit studiului citat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News