Primăria Sfântu Gheorghe va fi pichetată timp de două zile de membri ai comunităţii româneşti.
Sediul Primăriei Sfântu Gheorghe va fi pichetat joi şi vineri de mai mulţi membri ai comunităţii româneşti, nemulţumiţi de decizia autorităţilor locale de a nu permite accesul interpreţilor şi formaţiilor folclorice româneşti pe scena principală din centrul municipiului cu prilejul Zilelor oraşului, după mutarea unei scene secundare.
Preşedinta Asociaţiei ASTRA - Despărţământul Covasna-Harghita, Maria Creţu-Graur, iniţiatoarea acestui protest, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că nemulţumirile au apărut în momentul în care organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au hotărât să mute scena Comunităţii din centrul oraşului în incinta unei unităţi de învăţământ, iar odată cu aceasta şi programele cultural-artistice prevăzute a se desfăşura aici.
Maria Creţu-Graur a menţionat că, în urma acestei schimbări, le-a solicitat organizatorilor accesul pe scena principală, având în vedere, printre altele, notorietatea interpreţilor pe care i-a invitat la zilele oraşului, însă a fost refuzată pe considerentul că aceasta este rezervată formaţiilor de muzică pop şi rock.
Pichetare joi şi vineri
'Vom picheta Primăria Sfântu Gheorghe timp de două zile, joi şi vineri, între orele 15,30-16,30, am primit autorizaţie în acest sens şi vom înainta conducerii instituţiei o petiţie prin care cerem ca scena Comunităţii să rămână acolo unde a fost până acum, în zona centrală, lângă magazinul 'Şugaş', unde programele culturale s-au desfăşurat în condiţii foarte bune, au avut vizibilitate, au fost foarte mulţi spectatori şi au fost apreciate de public. Nu suntem de acord ca scena să fie mutată în curtea unei unităţi de învăţământ, unde să facem serbări şcolare. Noi, asociaţia ASTRA, considerăm că portul, cântecul şi dansul popular românesc, maghiar sau al altor naţii trebuie să aibă loc pe scenele principale, să aibă vizibilitate, nu să fie ascunse în curţi lăturalnice sau prin ganguri. De aceea, solicităm conducerii Primăriei Sfântu Gheorghe, organizatorilor, să revină asupra acestei decizii. (...) Dacă vor reveni, vom participa cu programele şi invitaţii noştri la Zilele Sfântu Gheorghe, dacă nu, atunci vom refuza să participăm. Aşteptăm rezultatul petiţiei şi eu sper că vom găsi înţelegere şi că raţiunea va fi mai puternică decât orgoliile', a declarat Maria Creţu-Graur.
Aceasta a adăugat că printre motivele invocate pentru menţinerea scenei Comunităţii în centrul oraşului sau pentru mutarea programelor ASTRA pe scena principală din Piaţa Libertăţii s-au numărat şi clauzele stipulate de interpreţi în contracte.
Matilda Pascal-Cojocăriţa, invitatul de seamă
'Spre exemplu, noi ne dorim foarte mult să o aducem la Sfântu Gheorghe pe doamna Matilda Pascal-Cojocăriţa, dar impresara acesteia ne-a spus foarte clar că nu poate accepta condiţiile acestea. Este una dintre cele mai de seamă interprete ale folclorului românesc, o artistă cu notorietate, care merită tot respectul şi, într-adevăr, nu putem să îi cerem să cânte în curtea unui liceu, pe o scenă dedicată preponderent copiilor', a mai spus Maria Creţu-Graur.
Asociaţiile, fundaţiile şi ligile româneşti din Sfântu Gheorghe membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş au precizat săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, că se solidarizează cu conducerea Despărţământului ASTRA. Organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe, care se vor desfăşura luna viitoare, au afirmat că distribuirea artiştilor pe scenele oraşului nu s-a făcut niciodată pe criterii etnice sau lingvistice, ci doar după genuri artistice.
[citeste si]
'Pe scena principală evoluează în continuare formaţiile mainstream, maghiare, române, internaţionale laolaltă, pe scena Comunităţii îşi pot etala talentul reprezentanţii comunităţii locale, pe scena din curtea Muzeului vor cânta artiştii muzicii populare, jazz, ai muzicii din jurul lumii, iar pe scena Tineretului vor evolua nonconformiştii New Wave. Singura schimbare este că scena Comunităţii a fost mutată din Piaţa Sfântu Gheorghe în Parcul Memorial al Revoluţiei din 1956 (lângă Liceul de Artă - n.r.). Acesta este un loc mai sigur, mai liniştit, mai familiar decât locaţia veche, mult mai circulată şi mai gălăgioasă. Decizia se bazează pe considerentul că şi până acum majoritatea interpreţilor de pe această scenă au fost copii şi în 2018 acest aspect va fi şi mai accentuat întrucât, din motive financiare, anul acesta au fost invitate doar programe organizate de comunitatea locală şi artişti care au acceptat să evolueze pe această scenă pro bono', se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Sfântu Gheorghe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu